E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31405
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
5
5

Kā rīkoties, ja sociālajos medijos ietvertā informācija aizskar personas godu un cieņu

J
jautā:
05. janvārī, 2024
Uldis

Labdien!
Līvānu novada pašvaldības Facebook.com kontā tika publicēta maldinoša informācija par vienu no pašvaldības skolām (Rožupes pamatskolu) kā pamatojums tam, kāpēc to nolemts slēgt. Melots tika par to, ka skolā nenodrošina skolotājus pamata mācību priekšmetos, nav iespēju piedalīties pašdarbības kolektīvos. Maldināts, ka skolā ir zema izglītības kvalitāte un tur izglītojas zaudētāji nākotnes darba tirgū. Vai ir iespējams vērsties ar sūdzību sakarā ar maldinošas informācijas publicēšanu pašvaldības kontā? Vai ir iespējams iesniegt sūdzību par pašvaldības klaju necieņu pret konkrētās skolas audzēkņiem, absolventiem, darbiniekiem un skolēnu vecākiem?

A
atbild:
09. janvārī, 2024
Sandis Zellis
jurists

Civillikuma 2352.1 pants noteic, ka ikvienam ir tiesības prasīt tiesas ceļā atsaukt ziņas, kas aizskar viņa godu un cieņu, ja šādu ziņu izplatītājs nepierāda, ka tās atbilst patiesībai. Ja kāds prettiesiski aizskar personas godu un cieņu mutvārdiem, rakstveidā vai ar darbiem, tad viņam jādod atlīdzība (mantiska kompensācija). Atlīdzības apmēru nosaka tiesa.

Ievērojot minēto, ja uzskatāt, ka ar konkrēto rakstu ticis aizskarts jūsu gods un cieņa, jūs varat celt tiesā civilprasību pret godu un cieņu aizskarošo izteikumu autoru vai izplatītāju. To iespējams darīt arī tad, ja iepriekš jau esat pieprasījis, lai konkrētā informācija tiktu atsaukta. Savukārt tiesai var lūgt, lai tā piemēro vienu vai vairākus no šādiem civiltiesiskajiem tiesību aizsardzības līdzekļiem: atvainošanās par godu un cieņu aizskarošiem izteikumiem; nepatieso ziņu atsaukšana; naudas kompensācija.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas