NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
07. decembrī, 2023
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Tieslietas
38
38

Sākas parakstu vākšana referenduma ierosināšanai par partnerības institūta izveidi

No šodienas, 7. decembra, līdz nākamā gada 5. janvārim notiks parakstu vākšana tautas nobalsošanas ierosināšanai par Valsts prezidenta apturētā likuma “Grozījumi Notariāta likumā” atcelšanu. Piedalīties parakstu vākšanā iespējams, tikai parakstoties klātienē kopumā 312 parakstu vākšanas vietās Latvijā un ārzemēs.

Šī gada 13. novembrī, pamatojoties uz Latvijas Republikas Satversmes 72. pantu un 34 Saeimas deputātu prasību, Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs apturēja Saeimā 2023. gada 9. novembrī pieņemtā likuma “Grozījumi Notariāta likumā” publicēšanu uz diviem mēnešiem.

Satversmē noteikts, ka Valsts prezidentam likuma publicēšana ir jāaptur, ja to pieprasa ne mazāk kā viena trešā daļa Saeimas locekļu, un šādā kārtībā apturēts likums nododams tautas nobalsošanai, ja to pieprasa ne mazāk kā viena desmitā daļa vēlētāju.

Kārtība, kādā jānotiek parakstu vākšanai, noteikta likumā “Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu”. To, vai apturēta likuma nodošanu tautas nobalsošanai atbalsta ne mazāk kā viena desmitā daļa vēlētāju, noskaidro parakstu vākšanā, kas ilgst 30 dienas un jāsarīko divu mēnešu laikā, kopš likuma publicēšana ir apturēta.

Likums paredz divu pilngadīgu cilvēku partnerības noslēgšanu pie notāra

Satversmes noteiktajā kārtībā apturētais likums “Grozījumi Notariāta likumā” paredz ieviest jaunu tiesību institūtu – partnerību. Izmaiņas likumā noteic, ka zvērināts notārs taisa notariālo aktu par partnerību, ja divas pilngadīgas fiziskās personas kopā personīgi pie viņa ierodas un apliecina, ka viņām ir tuvas personiskas attiecības, kopīga saimniecība un nolūks rūpēties par to, kā arī gādāt un atbalstīt vienai otru.

Partnerību nevarēs veidot cilvēki, kuri ir laulībā, radinieki taisnā līnijā, kā arī brāļi un māsas, pusbrāļi un pusmāsas.

Partnerība izbeigsies: ar personas nāvi vai gadījumā, ja tiesa vienu no personām izsludinās par mirušu; vienas vai abu personu laulību; abu personu gribas izteikumu notāram; tiesas spriedumu.

Ziņas par partnerību zvērināts notārs iekļaus Fizisko personu reģistrā, līdz ar to valsts un pašvaldību iestādes varēs identificēt personas, kuras partnerību ir reģistrējušas vai izbeigušas. 

Plašāk par likumprojektu paketi, ar ko likumdevējs ir paredzējis uzsākt jaunā tiesību institūta – partnerības – ieviešanu, LV portāla apkopojumā >> Kādus likumus grozīs jauna tiesību institūta – partnerība – ieviešanai.

Lai notiktu referendums, jāsavāc gandrīz 155 tūkstoši parakstu

Parakstu vākšana notiks, lai tautas nobalsošanā varētu lemt par minētā likuma atcelšanu. Ja vēlētājs atbalsta likuma pieņemšanu un stāšanos spēkā, tad parakstu vākšanā nav jāpiedalās. Savukārt, ja vēlētājs atbalsta tautas nobalsošanas rīkošanu par šo jautājumu, tad jādodas parakstīties.

Ja parakstu vākšanā tautas nobalsošanas ierosinājumu būs parakstījusi ne mazāk kā viena desmitā daļa no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo Latvijas pilsoņu skaita (154 241 vēlētājs), tad Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) trīs dienu laikā būs jāizsludina tautas nobalsošana (referendums).

Tautas nobalsošana par apturētā likuma atcelšanu sarīkojama ne agrāk kā vienu mēnesi un ne vēlāk kā divus mēnešus pēc tās izsludināšanas dienas.

Satversme paredz, ka tautas nobalsošana par apturētu likumu nenotiek, ja Saeima par to vēlreiz balso un ja “par” tā pieņemšanu izsakās ne mazāk kā trīs ceturtdaļas no visiem deputātiem. Tāpat apturēts likums tiks publicēts un stāsies spēkā, ja parakstu vākšanā tautas nobalsošanas ierosinājumu atbalstīs mazāk nekā viena desmitā daļa vēlētāju.

Kur var parakstīties par referendumu

Parakstu vākšanai ir izveidotas 312 vietas. No tām 277 vietas ir Latvijā, turpretī 35 atrodas ārzemēs.

Piedalīties parakstu vākšanā iespējams, tikai parakstoties klātienē.

Iespēju parakstīties internetā par apturētiem likumiem parakstu vākšanas kārtība neparedz.

Iespēja parakstīties Latvijā tiks nodrošināta ne mazāk kā četras stundas dienā, tostarp sestdienās, svētdienās un svētku dienās. Parakstu vākšanas vietu darba laiks pašvaldībās ir atšķirīgs. Savukārt parakstu vākšanas vietas ārvalstīs darbosies atsevišķās nedēļas dienās vai noteiktos datumos, arī atšķirīgā pulksteņlaikā. Visu parakstu vākšanas vietu uzskaitījums un darba laiks ir pieejams CVK mājaslapā.

Vēlētājiem, kuri veselības stāvokļa dēļ nevarēs ierasties parakstu vākšanas vietā, bet vēlēsies piedalīties parakstu vākšanā, tiks nodrošināta iespēja pieteikties parakstu vākšanai savā atrašanās vietā.

Parakstu vākšana vēlētāju atrašanās vietās notiks pēdējā parakstu vākšanas dienā – 5. janvārī. Piedalīties parakstu vākšanā varēs arī vēlētāji ieslodzījuma vietās. Iespēja piedalīties parakstu vākšanā tiks nodrošināta arī karavīriem un zemessargiem starptautisko operāciju rajonos.

Tiesības piedalīties parakstu vākšanā ir Latvijas pilsoņiem no 18 gadu vecuma. Lai piedalītos parakstu vākšanā, jāuzrāda derīgs personu apliecinošs dokuments – Latvijas pilsoņa pase vai Latvijas pilsoņa apliecība (eID karte).

Pēc parakstu vākšanas beigām CVK apkopos saņemto parakstu skaitu, parakstu vākšanas rezultātus paziņos Valsts prezidentam un tos publicēs oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.

Uzziņu tālrunis

Lai informētu par parakstu vākšanas vietām un kārtību, kādā vēlētāji var piedalīties parakstu vākšanā tautas nobalsošanas ierosināšanai, no 2023. gada 7. decembra līdz 2024. gada 5. janvārim darbosies CVK uzziņu tālrunis 67049999.

Tālrunis strādās katru dienu no plkst. 9.00 līdz 19.00. Zvanot uz uzziņu tālruni, vēlētāji var noskaidrot sev tuvāko parakstu vākšanas vietu un tās darba laiku, kā arī saņemt atbildes uz citiem jautājumiem saistībā ar parakstu vākšanas kārtību un norisi. Vienlaikus CVK lūdz ņemt vērā, ka tālruņa operatori nevarēs ieteikt, vai parakstu vākšanā piedalīties vai nepiedalīties. Tas individuāli jāizvērtē katram vēlētājam, jo vēlēšanu komisijas un parakstu vācēji nedrīkst iesaistīties politiskajā aģitācijā.

LV portāla infografika.

Labs saturs
38
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI