E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2938
Lasīšanai: 2 minūtes

Atprasīt darbiniekam darba līgumu nav tiesiska pamata

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. oktobrī, 2013
Aija

Vai darba devējam ir tiesības atprasīt darba līgumu pēc nostrādāta viena mēneša laika, neko nepaskaidrojot tikai caur struktūrvienības vadītāju? Uz manu jautājumu struktūrvienības vadītāja teica, ka esot ieviesusies kļūda, kāda nepaskaidroja. Darba līgums tiek pieprasīts tieši pirms algas diena. Pateicu, ka pieprasījums ir nelikumīgs, lai samaksā un atved jauno līgumu salīdzināšanai ar veco. Lūdzu, sakiet, cik likumīgi tas ir no darba devēja un vai es rīkojos pareizi?

A
atbild:
07. oktobrī, 2013
Valsts darba inspekcija
Vilnis Virza, Darba tiesību nodaļas vadošais juriskonsults

Saskaņā ar Darba likuma 40.panta prasībām darba līgums tiek slēgts divos eksemplāros, no kuriem viens glabājas pie darbinieka, otrs - pie darba devēja.

Darba devējam nav tiesiska pamata atprasīt to darba līguma eksemplāru, kurš atrodas pie darbinieka. 

Vienlaikus jāatzīmē, ka gadījumos, ja dokumenta izstrādāšanas laikā tajā ir veikti kļūdaini ieraksti, tad saskaņā ar 28.09.2010. MK noteikumi Nr.916 "Dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas kārtība" 7.punktu kļūdainos ierakstus pārsvītro un labojumus atrunā ar ierakstu "Labotam ticēt", apliecinot šo ierakstu ar labojumu veikušās personas personisko parakstu, kā arī norādot personiskā paraksta atšifrējumu (vārda iniciāli un uzvārdu vai vārdu un uzvārdu) un labojuma datumu. 

Praksē tas izpaužas tā, ka laboto ierakstu dokumentā paraksta visas dokumentu parakstījušās personas. Jo šis labojums neattiecas tikai uz labotāju, bet uz visām personām, kuras ar dokumentu ir uzņēmušās saistības un apņemas pildīt pienākumus.

Savukārt, ja, darba līgumu slēdzot, nav pieļautas kļūdas, bet darba devējs vienpusēji vēlas grozīt darba līguma nosacījumus, tad šāda ir rīcībā ir pretrunā ar Darba likumā noteikto kārtību, kura nosaka, ka visi grozījumi darba līgumā slēdzami, pusēm vienojoties

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 160 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas