E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32047
Lasīšanai: 3 minūtes

Sociālās iemaksas paliek ES valstī, kurā tās veiktas

J
jautā:
12. martā, 2024
Valdis

Esmu kādu laiku strādājis Lietuvā. Kā es varu uzzināt, vai tiek ieskaitīts arī stāžs par Lietuvā nostrādātajiem gadiem un vai es varu atgūt nodokļu pārmaksu savā Latvijas apdrošināšanas kontā?

A
atbild:
09. aprīlī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Citā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstī uzkrātās sociālās apdrošināšanas iemaksas paliek tajā ES valstī, kurā tās ir veiktas. Tās netiek pārnestas uz citu valsti, un katra dalībvalsts saskaņā ar saviem nacionālajiem tiesību aktiem izvērtē, vai personai ir tiesības uz sociālo pakalpojumu, ja tāds tiek pieprasīts.

Ja, strādājot Lietuvā, tika veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas, informācija par uzkrāto stāžu jānoskaidro šīs valsts kompetentajā iestādē. Lietuvas Valsts sociālās apdrošināšanas fonda pārvaldes (SODRA) tīmekļvietne pieejama šeit.

Par Latvijā uzkrāto apdrošināšanas stāžu var uzzināt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA). Izziņu “Informācija par sociālās apdrošināšanas iemaksām un apdrošināšanas periodiem” var saņemt VSAA gan elektroniski, gan klātienē. Izziņā iekļauta informācija par personai aprēķinātajām valsts sociālās apdrošināšanas iemaksām, apdrošināšanas periodiem un iemaksu veicējiem. Informācija pieejama par periodu, sākot ar 1996. gadu.  

Izziņu var pieprasīt:  

  • portālā www.latvija.lv;  
  • klātienē (pieprasot izziņu, jāuzrāda personu apliecinošs dokuments (pase vai ID karte));  
  • elektroniski (iesniegums jāparaksta ar drošu elektronisko parakstu, kas satur laika zīmogu);  
  • pa pastu.  

Iesniegumu klātienē var iesniegt jebkurā VSAA klientu apkalpošanas centrā vai valsts un pašvaldību vienotajos klientu apkalpošanas centros. VSAA klientu apkalpošanas centru (KAC) kontakti pieejami šeit. 

Ja tiesībām uz Latvijas pensiju nepietiek apdrošināšanas stāža, var izmantot citā ES valstī uzkrāto apdrošināšanas stāžu, ja vien tas nav izmantots citas valsts pensijas saņemšanai. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas