E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32088
Lasīšanai: 2 minūtes

Sociālās apdrošināšanas iemaksas paliek tajā ES/EEZ valstī, kurā tās uzkrātas

J
jautā:
15. martā, 2024
Juris

Sveiki! Man tika atteikta Norvēģijas invaliditātes pensija, jo pēdējos piecus gadus neesmu strādājis. Ar savu veselības stāvokli vecuma pensiju nesagaidīju. Vai ir iespējams atgūt iemaksas Norvēģijas pensiju fondā? Paldies!

A
atbild:
08. aprīlī, 2024
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Santa Pēkale, Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Latvijā dzīvojoša persona sociālos pakalpojumus no citas Eiropas Savienības (ES) vai Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) dalībvalsts var pieprasīt, pamatojoties uz Regulas Nr. 883/2004 par sociālās nodrošināšanas sistēmu koordinēšanu nosacījumiem. Regulas Nr. 883/2004 būtība ir tāda, ka personai kādā no ES/EEZ dalībvalstīm uzkrātās apdrošināšanas iemaksas arī paliek konkrētajā valstī. Tās netiek pārnestas uz citu valsti, un katra iesaistītā dalībvalsts pēc saviem nacionālajiem tiesību aktiem izvērtē, vai personai ir tiesības uz kādu sociālo pakalpojumu, piemēram, invaliditātes pensiju. VSAA kā Latvijas valsts kompetentā iestāde pensiju jautājumos šajā gadījumā iesaistās tiktāl, ciktāl tas attiecas uz pieprasījumu un dokumentu pārsūtīšanu starp personu un iesaistīto dalībvalsti. 

Līdz ar to, ja persona vēlas noskaidrot par savām tiesībām uz Norvēģijas sociālajiem pakalpojumiem vai iespēju atgūt Norvēģijas pensiju sistēmā uzkrātās apdrošināšanas iemaksas, viņai ir jāvēršas Norvēģijas valsts pensiju fondā. Plašāka informācija un kontakti ir pieejami šeit. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas