E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32313
Lasīšanai: 6 minūtes
2
2

Vai tiesību atņemšanas termiņu var pagarināt

J
jautā:
09. aprīlī, 2024
Reinis

Labdien! Braucot alkohola reibumā, zaudēju tiesības uz pieciem gadiem. Kāds sods paredzēts, ja braucu pie auto stūres lieguma laikā? Vai vadīšanas tiesību aizliegums var tikt pagarināts? Paldies! 

A
atbild:
10. aprīlī, 2024
Linda Ņikona
LV portāls

Ceļu satiksmes likuma (CSL) 51. panta sestajā daļā noteikts: 

“Par transportlīdzekļa vadīšanu, ja: 

  • nav transportlīdzekļu vadīšanas tiesību (transportlīdzekļu vadīšanas tiesības nav noteiktā kārtībā iegūtas vai ir atņemtas); 
  • ir spēkā transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums, kas piemērots saskaņā ar Administratīvās atbildības likuma (AAL) 18. pantu, pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas ietvaros vai par transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšanu ārvalstīs,   

piemēro naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no 56 līdz 114 naudas soda vienībām (no 280 līdz 570 eiro).” 

Pastāv divi atšķirīgi ierobežojumi, kādā veidā tiek piemērots tiesību aizliegums vadīt transportlīdzekli. Viens no tiem ir transportlīdzekļa vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums uz gadu pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas ietvaros, savukārt otrs – tiesību atņemšana līdz pieciem gadiem vai tiesību izmantošanas aizliegums līdz diviem gadiem administratīvo pārkāpumu papildsodu piemērošanas ietvaros. Tādējādi atšķiras arī minēto tiesību ierobežojumu izpilde, tostarp tiesību izmantošanas aizlieguma termiņa pagarināšana to nelikumīgas izmantošanas gadījumā. 

Informācija, ar ko transportlīdzekļa vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas ietvaros atšķiras no tiesību atņemšanas vai tiesību izmantošanas aizlieguma administratīvo pārkāpumu papildsodu piemērošanas ietvaros, tostarp ar iepriekš Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (LAPK) noteikto, pieejama LV portāla publikācijā “Kādi tiesību ierobežojumi aizliedz vadīt transportlīdzekli”. 

AAL, ar kuru LAPK zaudēja spēku, nav pārņemta LAPK 312. panta otrās daļas tiesību norma, kas noteica: gadījumos, ja transportlīdzekļa vadītājs, kam atņemtas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības, izvairījās nodot vadītāja apliecību un turpināja vadīt transportlīdzekli, kad transportlīdzekļu vadīšanas tiesības viņam atņemtas, Valsts policija vai Valsts robežsardze pagarināja tiesību atņemšanas termiņu par attiecīgo laikposmu, kurā nelikumīgi izmantota vadītāja apliecība. 

Kā iepriekš LV portālam norādījusi Valsts policija, ja persona turpina vadīt transportlīdzekli laikā, kad ir atņemtas transportlīdzekļa vadīšanas tiesības, to atņemšanas termiņš vairs netiek pagarināts, bet saskaņā ar  CSL tiek piemērots naudas sods transportlīdzekļa vadītājam no 56 līdz 114 naudas soda vienībām (no 280 līdz 570 eiro). Proti, ja tiesības atņemtas administratīvo pārkāpumu papildsodu piemērošanas ietvaros, tiesību atņemšanas termiņu vairs nepagarina, bet katru reizi piemēro attiecīgu naudas sodu par katru izdarīto pārkāpumu atsevišķi. 

Piemēram, ja rīt policija apturēs jūsu transportlīdzekli par ātruma pārsniegšanu, taču konstatēs, ka vadāt transportlīdzekli laikā, kad atņemtas tiesības, tiks piemērots sods gan par ātruma pārsniegšanu, gan nelikumīgu transportlīdzekļa vadīšanu. Ja pēc nedēļas policija jūs atkārtoti apturēs, piemēram, par ātruma pārsniegšanu, pēc tam konstatējot, ka automašīnu vadāt laikā, kad atņemtas tiesības, jums vēlreiz piemēros sodu par ātruma pārsniegšanu un nelikumīgu transportlīdzekļa vadīšanu utt. 

Tiesību atņemšanas termiņu joprojām var pagarināt, ja personai tiek piemērots transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums uz vienu gadu pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas ietvaros. Respektīvi, transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums uz vienu gadu ir ietekmēšanas līdzeklis, nevis atsevišķs administratīvā soda veids (administratīvo sodu veidi ir četri – brīdinājums, naudas sods, tiesību atņemšana, tiesību izmantošanas aizliegums). 

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr. 551 “Pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas piemērošanas noteikumi” 23. punktam gadījumos, ja transportlīdzekļa vadītājs vada transportlīdzekli vadīšanas tiesību izmantošanas aizlieguma, kas iegūts pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas ietvaros, laikā, termiņš tiek pagarināts atbilstoši laikposmam, kāds pagājis no tiesību izmantošanas aizlieguma piemērošanas brīža līdz transportlīdzekļa vadīšanai. 

Papildus vēršam uzmanību, ka 2022. gada 25. novembrī stājās spēkā grozījumi Krimināllikumā, ar kuriem tika noteikta kriminālatbildība par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu to vadīt, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija pārsniedz 1,5 promiles. 

Saskaņā ar Krimināllikuma (KL) 262. panta 1.1 daļu par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu vadīt transportlīdzekli, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 1,5 promiles, vai par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu vadīt transportlīdzekli, atrodoties narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē, paredzēts sods ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz pieciem gadiem. 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas