NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
22. martā, 2024
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Tieslietas
1
2
1
2

Tiesu izpildītāji konsultēs par piespiedu dalītā īpašuma izbeigšanu privatizētajās daudzdzīvokļu mājās

FOTO: Evija Trifanova, LETA.

Ikgadējā Tiesu izpildītāju dienā, kas šogad norisināsies trešdien, 27. martā, tiesu izpildītāji bez maksas konsultēs iedzīvotājus par piespiedu dalītā īpašuma izbeigšanu privatizētajās daudzdzīvokļu mājās. Kā norāda Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome, ņemot vērā, ka pērn tika veiktas izmaiņas tiesību aktos, kas vienkāršo dalītā īpašuma izbeigšanu, iedzīvotāju interese par zemes izpirkšanas iespējām zem savu privatizēto dzīvokļu mājām ir palielinājusies. Vienlaikus Tiesu izpildītāju dienā iedzīvotājiem būs pieejamas bezmaksas telefonkonsultācijas arī citos ar zvērinātu tiesu izpildītāju darbību saistītos jautājumos.

Atbilstoši Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes (LZTIP) sniegtajai informācijai zemes atsavināšanas process katrai mājai notiek tiesu izpildītāja vadībā, un tā izmaksas pilnībā sedz valsts.

Valsts zemes dienesta (VZD) dati liecina, ka Latvijā piespiedu dalītajā īpašumā joprojām ir vairāk nekā 3,6 tūkstoši daudzdzīvokļu māju, kas atrodas uz 7354 citām personām piederošām zemes vienībām. Minētajās daudzdzīvokļu mājās kopumā ir gandrīz 111 tūkstoši dzīvokļu.

Kā skaidro LZTIP priekšsēdētāja Iveta Kruka, līdz 2024. gada februāra beigām zvērināti tiesu izpildītāji uzsākuši 33 lietas par piespiedu dalītā īpašuma izbeigšanu:

  • Zemgalē – 13 lietas;
  • Vidzemē – deviņas lietas;
  • Rīgā un Pierīgā – sešas lietas;
  • Latgalē – četras lietas;
  • Kurzemē – vienu lietu.

“Lai gan uzsākto lietu skaits šķiet neliels, tam ir tendence strauji pieaugt. 2023. gadā zvērināti tiesu izpildītāji uzsāka tikai 14 šādas lietas, savukārt pirmajos divos 2024. gada mēnešos – jau deviņas. Turklāt VZD sagatavošanā atrodas paziņojumi par atsavināmo zemi un tās cenu vēl vairākiem desmitiem daudzdzīvokļu māju. Lielākā interese par piespiedu dalītā īpašuma izbeigšanu vērojama Jelgavā, Rīgā un Valmierā,” informē I. Kruka.

LV portāls atgādina, ka 2023. gada 1. janvārī stājās spēkā Piespiedu dalītā īpašuma privatizētajās daudzdzīvokļu mājās izbeigšanas likums (turpmāk – likums), kura mērķis ir nodrošināt iespēju izbeigt piespiedu dalīto īpašumu un izveidot vienotu nekustamo īpašumu Civillikuma (CL) 968. panta izpratnē.

CL 968. pants paredz, ka uz zemes uzcelta un cieši ar to savienota ēka atzīstama par tās daļu. Proti, likuma mērķis ir izbeigt stāvokli, kad zeme pieder vienam īpašniekam, bet privatizēto daudzdzīvokļu māju dzīvokļi – citiem īpašniekiem –, un dot iespēju dzīvokļu īpašniekiem dalītā īpašuma vietā izveidot vienotu nekustamo īpašumu.

Kā norāda LZTIP, lai sāktu zemes izpirkšanu, vairāk nekā 50% dzīvokļu īpašnieku ir jāpieņem lēmums par zemes izpirkšanas procesa uzsākšanu un jāvēršas pašvaldībā ar attiecīgu iesniegumu. Likums to ļauj darīt, neprasot zemes īpašnieka viedokli. Pēc tam pašvaldība iesniegs pieprasījumu VZD, kas veiks aprēķinus, t. sk., cik liels maksājums katram iedzīvotājam būtu jāveic.

Visas zemes uzmērīšanas un cenas noteikšanas izmaksas sedz valsts. Ja noteiktā summa iedzīvotājiem šķiet pārāk augsta, no zemes izpirkšanas ir iespējams atteikties. Tāpat var lūgt kredītu komercbankās, bet, ja bankas kredītu atsaka, atbalstu zemes izpirkšanai iespējams saņemt finanšu institūcijā “Altum”, paskaidro LZTIP.

Tālākā zemes atsavināšanas procesa veikšanai dzīvokļu īpašniekiem jāizvēlas zvērināts tiesu izpildītājs. Tiesu izpildītāju likuma 71. pantā noteikts, ka zvērināts tiesu izpildītājs veic amata darbības tās apgabaltiesas darbības teritorijā, pie kuras viņš pastāv. Atrast un izvēlēties tiesu izpildītāju var LZTIP mājaslapā.

Turpinājumā LZTIP skaidro, ka dzīvokļu īpašniekiem ir jāsasauc vēl viena kopsapulce ar zvērināta tiesu izpildītāja līdzdalību, kurā ar vairāk nekā 50% balsu vairākumu jāapstiprina zemes izpirkšana. Kad tiek samaksāta pilna zemes atsavināšanas summa un, ja tas nepieciešams, veikta zemes kadastrālā uzmērīšana, zvērināts tiesu izpildītājs iesniedz zemesgrāmatā nostiprinājuma lūgumus un norēķinās ar zemes īpašniekiem. Savukārt dzīvokļu īpašnieki iegūst vienotu nekustamo īpašumu.

Detalizētu informāciju par to, kādas darbības jāveic dzīvokļu īpašniekiem, ja tie vēlas uzsākt lietu par funkcionāli nepieciešamā zemesgabala zem daudzdzīvokļu mājas atsavināšanu, kādi lēmumi jāpieņem, kādi maksājumi jāveic un ar kādiem termiņiem jārēķinās, būs iespējams uzzināt Tiesu izpildītāju dienā trešdien, 27. martā, zvanot uz LZTIP tālruņa numuru 67290005.

Plašāk par tēmu LV portālā >> 

LV portāls vērš uzmanību, ka Tiesu izpildītāju dienā iedzīvotājiem būs pieejamas bezmaksas telefonkonsultācijas arī citos ar zvērinātu tiesu izpildītāju darbību saistītos jautājumos.

Tiesu izpildītāju likuma 73. panta pirmajā daļā noteikts, ka tiesu izpildītājam ir pienākums veikt amata darbības, lai izpildītu šādus tiesas un citu institūciju vai amatpersonu nolēmumus:

  • par piedziņu;
  • par prasības nodrošinājumu;
  • par telpu atbrīvošanu (izlikšanu);
  • par ievešanu valdījumā;
  • par noteiktu priekšmetu izņemšanu parādniekam un nodošanu piedzinējam, kā arī citu izpildu dokumentā noteiktu darbību veikšanu;
  • par saistību piespiedu izpildi;
  • par izsoles rīkošanu nekustamā īpašuma labprātīgai pārdošanai izsolē tiesas ceļā;
  • par mantas konfiskāciju.

Atbilstoši minētā panta otrajai un trešajai daļai zvērinātam tiesu izpildītājam ir pienākums veikt arī citus tiesas dotos uzdevumus, kas saistīti ar tiesas nolēmumu izpildi, un citas likumos noteiktās darbības. Tāpat zvērināts tiesu izpildītājs pārņem mantu, kas atbilstoši CL 416. pantā noteiktajam atzīta par bezmantinieku mantu un ir piekritīga valstij vai pašvaldībai, nodrošina tās pārvaldīšanu, apsardzību un realizāciju, kā arī uz šo mantu pieteikto kreditoru pretenziju pamatotības atzīšanu un apmierināšanu.

Turpretī saskaņā ar Tiesu izpildītāju likuma 74. pantu zvērināts tiesu izpildītājs pēc ieinteresēto personu lūguma veic arī šādas amata darbības:

  • piegādā tiesas pavēstes un citus dokumentus;
  • fiksē faktus;
  • veic mantas apraksti kopīgas mantas dalīšanas nolūkā vai mantojuma lietā;
  • rīko publiskās izsoles;
  • vada mediāciju kā sertificēts mediators atbilstoši Mediācijas likumā paredzētajiem noteikumiem un kārtībai.
Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI