DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Aizsardzības ministrija un Ventspils Augstskola turpinās starpnozaru sadarbību kosmosa tehnoloģiju attīstībai Latvijā 

Piektdien, 26. aprīlī, aizsardzības ministrs reģionālajā vizītē viesojās radioastronomijas centrā Irbenē, kur tikās ar Ventspils Augstskolas rektoru Andri Vaivadu un iepazinās ar radioastronomijas centra infrastruktūru.  

A. Sprūds tikšanās laikā parakstīja sadarbības līgumu ar Ventspils Augstskolas rektoru, atjaunojot sadarbību starp Aizsardzības ministriju un Ventspils Augstskolu, kas tika izveidota 2021. gadā. 

“Latvijas zinātnieku pieredze un zināšanas, kā arī Irbenes radiostacijas centra kapacitāte un jauda ir apliecinājums Latvijas kosmosa tehnoloģiju attīstības potenciālam. NATO un Eiropas Savienības dienaskārtībā arvien lielāka uzmanība tiek pievērsta kosmosa tehnoloģiju ietekmei uz drošību. Mūsu šodien noslēgtā vienošanās iezīmē kopīgu apņemšanos tupināt sadarbību starp aizsardzības un zinātnes nozarēm kosmosa tehnoloģiju jomā,” norāda aizsardzības ministrs.  

Lai nodrošinātu zinātnisko kapacitāti un ar kosmosa jomu saistīto projektu attīstību Latvijā tikšanās laikā tika pārrunāta sadarbības veicināšana ar Ventspils Augstskolu Eiropas Savienības un NATO Zinātnes un tehnoloģiju organizācijas (NATO Science and Technology Organization, NATO STO)  programmu ietvaros. 

Tāpat abas amatpersonas pārrunāja potenciālo sadarbību Nacionālo bruņo spēku karavīru apmācībā sakaru un komunikācijas jautājumos. 

Vienlaikus Andris Sprūds reģionālajā vizītes laikā apmeklēja Ventspili un Ventspils novadu, kur viesojās Ventspils valstspilsētas pašvaldības domē un tikās ar Ventspils pilsētas un Ventspils novada sadarbības teritorijas civilās aizsardzības komisijas pārstāvjiem. 

Jau ziņots, ka 2021. gadā Aizsardzības ministrija parakstīja nodomu vēstuli ar Ventspils Augstskolu par sadarbību kosmosa pētniecības jomā. Aizsardzības ministrija iepriekšēja periodā no 2021. līdz 2023. gadam atvēlēja vairāk nekā vienu miljonu eiro.  

Ventspils Augstskolas Inženierzinātņu institūta pārvaldībā esošais “Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra” radioteleskopu komplekss Irbenē ir valsts nozīmes pētniecības centrs, un tajā esošā zinātnes infrastruktūra ir pamats starptautiska līmeņa pētniecībai un kosmosa industrijas attīstībai Latvijā.  

 

Informāciju sagatavoja:  

AM Militāri publisko attiecību departamenta 

Preses nodaļas vecākā referente 

Daniela Reihenbaha 

Tālrunis: 67335093 

E-pasts: Daniela.Reihenbaha@mod.gov.lv  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI