SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
03. novembrī, 2023
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Tieslietas
3
3

Noteikts, kā personas ar garīga rakstura traucējumiem varēs saņemt atbalstu lēmumu pieņemšanā

Stājas spēkā 03.11.2023.

FOTO: Freepik

Stājas spēkā Ministru kabineta noteikumi par jaunu pakalpojuma veidu atbalsta personu lēmumu pieņemšanā. Šie noteikumi regulēs, kāda veida un apjoma atbalstu lēmumu pieņemšanā varēs saņemt pilngadīgas personas ar garīga rakstura traucējumiem un invaliditāti.

31. oktobrī stājās spēkā grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, kas likumu citstarp papildināja ar jaunu pakalpojuma veidu – atbalsta personu lēmuma pieņemšanā. Atbilstoši likumā noteiktajam tas ir sociālais pakalpojums, kas tiek sniegts pilngadīgai personai ar garīga rakstura traucējumiem, lai to atbalstītu lēmumu pieņemšanā.

Atbalsta personas pakalpojuma jomas, atbalsta intensitātes līmeņi un apjoms, kā arī pakalpojuma piešķiršanas, saņemšanas, finansēšanas, pārtraukšanas un izbeigšanas nosacījumi un kārtība ir noteikti Ministru kabineta noteikumos Nr. 625 “Noteikumi par atbalsta personu lēmumu pieņemšanā pakalpojumu”, kas stājas spēkā 3. novembrī (piemērojami no 1. novembra).

Atbalsta intensitāti iedalīs trīs līmeņos

Atbalsta personas pakalpojums tiks sniegts atbilstoši personas vajadzību izvērtējumam vienā vai vairākās no šīm jomām: tiesību un interešu aizstāvība, finanses, ikdienas dzīve, veselības aprūpe, sociālā aprūpe, atbalsta loka veidošana.

Atbalsta intensitāti iedalīs trīs līmeņos.

Pirmajā līmenī atbalsts tiks nodrošināts līdz 8 stundām mēnesī, otrajā līmenī – līdz 20 stundām mēnesī, savukārt trešajā – līdz 35 stundām mēnesī.

Paredzēts, ka pakalpojums vienai personai tiks sniegts 12 mēnešus, taču pēc tam, atkārtoti iesniedzot iesniegumu un izvērtējot personas vajadzības, pakalpojums var tikt piešķirts atkārtoti.

Ja personai ir ierobežota rīcībspēja un tā skar kādu no pakalpojuma sniegšanas jomām, tad pakalpojums tiks sniegts tikai ar aizgādņa rakstveida piekrišanu.

Vajadzības izvērtēs sarunas veidā

Lai pieteiktos pakalpojumam, personai biedrībā “Resursu centrs cilvēkiem ar garīgiem traucējumiem “Zelda” jāiesniedz iesniegums. Biedrība Fizisko personu reģistrā un Invaliditātes informatīvajā sistēmā pārbaudīs personas datus un atbilstību pakalpojuma mērķgrupai.

Ja persona būs tiesīga saņemt pakalpojumu, tad pirms lēmuma to piešķirt tiks izvērtētas personas vajadzības.

Paredzēts, ka izvērtējumu veiks biedrības “Zelda” darbinieks sarunas veidā. “Sarunas mērķis ir izpētīt iespējas palīdzēt personai pieņemt apzinātus ikdienas lēmumus ar to atbalsta līmeni, kas nepieciešams, un neveikt nevajadzīgus ierobežojumus,” norādīts noteikumu projekta anotācijā.

Ja tas būs iespējams, tad saruna notiks bez personas radinieku, asistenta vai citu personu klātbūtnes, personai pašai novērtējot sev nepieciešamo atbalsta veidu un līmeni.

Izvērtējumā iekļautās jomas ir tās dzīves jomas, kurās tiks sniegts atbalsta personas pakalpojums. Anotācijā paskaidrots: “Iekļautie jautājumi attiecas uz tipiskajiem lēmumiem, kas, balstoties uz atbalsta personas pakalpojuma izmēģinājumprojekta rezultātiem, personām ar garīga rakstura traucējumiem ir jāpieņem regulāri.

Piemēram, tiks uzdoti šādi jautājumi:

  • Vai tu pats izlem slēgt līgumus un citas oficiālas vienošanās, piemēram, dot pilnvaru?
  • Vai tu pats plāno savus nedēļas/mēneša izdevumus?
  • Vai tu pats izlem, kur un ar ko kopā dzīvot?
  • Vai tu pats izvēlies, kādus ārstus, slimnīcas vai citus veselības aprūpes sniedzējus izmantot?
  • Vai tu zini nepieciešamo informāciju un pats pieņem lēmumus par pabalstiem un citu sociālo un materiālo palīdzību, kuru tu varētu saņemt (piemēram, pabalsti, malka, pārtikas vai higiēnas pakas, apmaksāti ārstniecības pakalpojumi u. c.)?
  • Vai tu pats izvēlies, ko darīt savā brīvajā laikā?

Pēc sarunas ar atbalstāmo personu biedrības darbinieks veidlapas noslēgumā norādīs secinājumus un sniegs i​​​​​​eteikumus pakalpojuma piešķiršanai par atbalsta jomām, intensitātes līmeni un apjomu, kas būs pamats biedrības amatpersonas lēmumam par pakalpojuma piešķiršanu vai atteikumu piešķirt pakalpojumu.

Pēc pakalpojuma piešķiršanas biedrība noslēgs līgumu ar personu un atbalsta personu lēmumu pieņemšanā.

Pakalpojuma sniegšanu varēs arī pārtraukt vai izbeigt pirms termiņa beigām

Noteikumi paredz, ka pakalpojuma sniegšanu varēs pārtraukt, ja persona nonāks ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā, stacionārā ārstniecības iestādē, atradīsies ieslodzījuma vietā vai cita iemesla dēļ pakalpojumu nodrošināt nebūs iespējams.

Paredzēti arī gadījumi, kad pakalpojuma sniegšana būs izbeidzama pirms lēmumā noteiktā termiņa beigām. Tie būs gadījumi, ja persona pārcelsies uz patstāvīgu dzīvi ārvalstī, tiks saņemts iesniegums no personas, ka tā vairs nevēlas saņemt pakalpojumu, persona neskaidru iemeslu dēļ nebūs sasniedzama vismaz četrus mēnešus, kā arī gadījumā, ja persona apdraudēs atbalsta personas veselību vai dzīvību, izturēsies pret atbalsta personu necienīgi vai aizskaroši vai atbalsta personai nebūs drošas darba vides darbā ar personu.

Noteikumi piemērojami ar 1. novembri, no kura arī pakalpojumu varēs saņemt pilngadīgas personas ar garīga rakstura traucējumiem un I vai II invaliditātes grupu.

Paredzēts, ka no 2026. gada 1. janvāra pakalpojums būs pieejams arī pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem un III invaliditātes grupu.

Ja pašvaldības vēlēsies, tad līdz 2026. gada 1. janvārim attiecīgo pakalpojumu par saviem līdzekļiem varēs nodrošināt arī personām ar garīga rakstura traucējumiem un III invaliditātes grupu. Tāpat pašvaldībām noteiktas tiesības par saviem līdzekļiem nodrošināt atbalsta personas pakalpojumu arī citām personu grupām, ne tikai pilngadīgajām personām ar garīga rakstura traucējumiem un invaliditāti, to nosakot pašvaldības saistošajos noteikumos, paredz Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likums.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI