E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32219
Lasīšanai: 4 minūtes
6
6

Uzvārdu iespējams mainīt uz brīvi izvēlētu, ja tas atbilst latviešu valodas pareizrakstības prasībām

J
jautā:
01. aprīlī, 2024
Kristaps

Esmu laulībā, bet šobrīd notiek šķiršanās process. Man ir sievas uzvārds, kas ir krievu izcelsmes, kā arī mans pirmslaulību uzvārds ir krievu. Gribētu pāriet uz latviešu izcelsmes un sevis izvēlētu uzvārdu. Vai tas ir iespējams?

A
atbild:
03. aprīlī, 2024

Tiesisko pamatu personas uzvārda maiņai noteic Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likums (turpmāk – likums), kas paredz vairākus pamatus personas esošā uzvārda maiņai uz citu uzvārdu. 

Likuma 2. panta pirmā daļa paredz, ka gan vārdu, gan uzvārdu var mainīt persona, kura ir Latvijas pilsonis, nepilsonis vai kurai Latvijas Republikā piešķirts bezvalstnieka statuss, ja tā sasniegusi 15 gadu vecumu un ja pastāv kāds no likumā minētajiem iemesliem: 

  • vārds vai uzvārds apgrūtina personas iekļaušanos sabiedrībā; 
  • persona vēlas dzimšanas reģistrā ierakstītajam vārdam pievienot otru vārdu. Vārds, kurš reģistrā ierakstīts pirmais, uzskatāms par pamatvārdu; 
  • persona vēlas iegūt vai pievienot savam uzvārdam laulātā uzvārdu; 
  • persona vēlas iegūt savu dzimtas uzvārdu tiešā augšupējā līnijā; 
  • persona vēlas atgūt savu dzimto vai pirmslaulības uzvārdu; 
  • personai mainīts dzimums; 
  • viens no nepilngadīgas personas vecākiem vai abi vecāki ir notiesāti par tīša, smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu; 
  • persona vēlas iegūt mātes vai tēva uzvārdu. 

Tādējādi praksē pastāv iespēja iegūt arī uzvārdu, kāds ir bijis kādam no radiniekiem dzimtas tiešā augšupējā līnijā (piemēram, tēvam, mātei, vectēvam, vecmammai, vectēva un vecmammas vecākiem utt.), kā to paredz likuma 2. panta pirmās daļas 4. punkts. Tomēr jāņem vērā, ka dzimtas uzvārda iegūšanai nepieciešams pierādīt ne tikai attiecīgā uzvārda esību, bet arī savstarpējo radniecību tiešā augšupejā līnijā ar personu, kuras uzvārdu vēlaties iegūt. Radniecība un personas dzimtas uzvārds pierādāms ar ziņām personu dzimšanas reģistrāciju apliecinošajos dokumentos, piemēram, dzimšanas apliecībās vai dzimšanas fakta reģistrāciju apliecinošajās izziņās. 

Savukārt likuma 2. panta pirmās daļas 1. punkts paredz iespēju mainīt uzvārdu, ja esošais uzvārds apgrūtina personas iekļaušanos sabiedrībā. Tādējādi, ja esošais uzvārds apgrūtina personas iekļaušanos sabiedrībā, esošo uzvārdu iespējams mainīt uz brīvi izvēlētu citu uzvārdu, ja vien tas atbilst latviešu valodas pareizrakstības prasībām. 

Plašāka informācija par uzvārda maiņas kārtību pieejama Tieslietu ministrijas mājaslapā. 

Vienlaikus vēršam jūsu uzmanību, ka gadījumā, ja esat uzsācis laulības šķiršanas procesu, iesniegumu par uzvārda maiņu likumā noteiktajā kārtībā vēlams iesniegt tad, kad laulības šķiršanas process būs noslēdzies. 

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas