E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5714
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
1
1

Pieaug arī pensijas vecums, ja strādāts kaitīgos darba apstākļos

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. novembrī, 2014
Inta

Mana bijusī kursa biedrene 14 gadus nostrādājusi tipogrāfijā par mašīnburtlici. Kopējais stāžs 32 gadi 9 mēneši uz 2012.gada 25.janvāri. Saskaņā ar likumu „Par valsts pensijām” pēc 2.saraksta viņai 2012.gada janvārī bija tiesības uz pensiju ar atvieglotiem noteikumiem. 2012.gada 25.janvārī VSAA viņai atteica vecuma pensiju pēc atvieglotiem noteikumiem, jo nav sasniegts pensijas vecums. Vecums 1958.gada jūlijs. Vai varētu uzzināt, kad viņa varētu doties pensijā?

A
atbild:
27. novembrī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības pieprasīt vecuma pensiju ar atvieglotiem noteikumiem pirms noteiktā pensionēšanās vecuma, ja ir sasniegts likumā noteiktais pirmspensionēšanās vecums. Kopš šā gada pakāpeniski par trim mēnešiem ik gadu tiek paaugstināts vispārējais pensionēšanās vecums no 62 gadiem līdz 65 gadiem (2025.gadā). Vienlaikus tāpat pakāpeniski  pieaug vecums,  no kura var pensijā doties ar atvieglotiem noteikumiem.

Arī sievietēm, kuras strādājušas darbos ar kaitīgiem un smagiem darba apstākļiem (pēc 2.saraksta), pensijas vecums paaugstināsies pakāpeniski līdz 63 gadiem. Atbilstoši pašreiz likumā noteiktajam 1958.gada jūlijā dzimušās sievietes pensijā ar atvieglotiem noteikumiem varēs doties 2020.gada aprīlī, kad sasniegtais vecums būs 61 gads un 9 mēneši.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas