E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32370
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
1
1

Vecuma pensija invaliditātes pensijas vietā, ja stāžs mazāks par 15 gadiem

J
jautā:
12. aprīlī, 2024
Svetlana

Iestājoties vecuma pensijai, cilvēkam ar invaliditātes pensiju netiek nodrošināts vecuma pensijas apmērs, kas nav mazāks par invaliditātes pensijas apmēru (219 eiro vietā 29 eiro vecuma pensija), jo darba stāžs Latvijā nesasniedz minimāli noteikto. Pamata darba stāžs ir bijis Igaunijā, bet arī tas nesasniedz minimāli noteiktos 15 gadus, lai pretendētu uz Igaunijas pensiju. Vai tas ir likumīgi, ka invalīdam noņem invaliditātes pensiju un izmaksā vecuma pensiju, kas pat nav minimālajā apmērā? 

A
atbild:
16. aprīlī, 2024
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Santa Pēkale, Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Lai Latvijā piešķirtu invaliditātes pensiju vismaz minimālajā apmērā attiecīgajai invaliditātes grupai, ir nepieciešams vismaz trīs gadu stāžs, un šo pensiju maksā līdz Latvijas pensijas vecuma sasniegšanai.  

Savukārt, lai vecuma pensiju piešķirtu vismaz minimālajā apmērā, apdrošināšanas stāžam ir jābūt ne mazākam par 15 gadiem. 

Ja aprēķinātā vecuma pensija ir mazāka par iepriekš saņemto invaliditātes pensiju, tad vecuma pensija tiek maksāta iepriekšējā invaliditātes pensijas apmērā: ar nosacījumu, ka ir noteikta invaliditāte un stāžs vecuma pensijai ir vismaz 15 gadi, bet nav mazāks par to, kāds bija invaliditātes pensijai. 

Acīmredzot minētajā gadījumā personas Latvijas apdrošināšanas stāžs vecuma pensijai ir mazāks par 15 gadiem un tiesības uz pensiju, kā to paredz Regulas Nr. 883/2004 par sociālās nodrošināšanas sistēmu koordinēšanu nosacījumi, ir noteiktas, summējot Latvijas un Igaunijas apdrošināšanas stāžu. Tādējādi Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai nav tiesību ne turpināt maksāt personai invaliditātes pensiju, ne arī nodrošināt vecuma pensiju invaliditātes pensijas apmērā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas