NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
23. februārī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Pensijas
4
19
4
19

Atjaunotās pensiju piemaksas sāks izmaksāt jau martā

Ar šo gadu ir atjaunota pensiju piemaksa. Tie iedzīvotāji, kuriem vecuma vai invaliditātes pensija tika piešķirta laika posmā no 2012. gada 1. janvāra līdz 2014. gada 31. decembrim, šogad martā saņems kopējo aprēķina summu par janvāri, februāri un martu, savukārt aprīlī piemaksa tiks izmaksāta tādā apmērā, kāda tā turpmāk būs ik mēnesi.

FOTO: Freepik.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) jau martā sāks izmaksāt ar šo gadu atjaunotās piemaksas pie vecuma un invaliditātes pensijām tiem iedzīvotājiem, kuriem pensija tika piešķirta laika posmā no 2012. gada 1. janvāra līdz 2014. gada 31. decembrim, informē Labklājības ministrija.

Likumā “Par valsts pensijām” ar grozījumiem no šā gada noteikts atjaunot piemaksu par katru apdrošināšanas stāža gadu, kas uzkrāts līdz 1995. gada 31. decembrim, tām vecuma un invaliditātes pensijām, kas piešķirtas no 2012. gada, kad piemaksu vairs nemaksāja.

No 2024. gada piemaksas tiek atjaunotas pakāpeniski – pa trim gadagājumu grupām ik gadu, līdz kamēr 2029. gadā visiem pensijas saņēmējiem tiks maksāta piemaksa par stāžu, ja tāds līdz 1996. gadam uzkrāts.

Kā likumā paredzēts, šogad piemaksu saņems pirmie, kuriem tā tika liegta, proti, tie, kuri pensionējās 2012., 2013. un 2014. gadā.

Likumā arī paredzēts, ka piemaksu piešķir no 2024. gada 1. janvāra un izmaksā vienlaikus ar 2024. gada aprīlī izmaksājamo pensiju. Laiks līdz aprīlim tika noteikts, lai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) varētu pielāgot informācijas tehnoloģijas sistēmu jauno likuma normu izpildei.

VSAA ir spējusi mobili veikt aprēķinus un jau martā sāks izmaksāt piemaksas pie vecuma un invaliditātes pensijām.

Martā pensionāri saņems kopējo aprēķina summu par janvāri, februāri un martu, savukārt aprīlī piemaksa tiks izmaksāta tādā apmērā, kāda tā turpmāk būs ik mēnesi.

Pašreiz piemaksas apmērs ir 1,52 eiro par katru apdrošināšanas stāža gadu, kas uzkrāts līdz 1995. gada 31. decembrim, par kuru Latvijā ir piešķirta vecuma vai invaliditātes pensija. Šis apmērs tiks pārskatīts katru gadu vienlaikus ar pensiju indeksāciju.

Piemaksa pie vecuma un invaliditātes pensijām tiks izmaksāta Latvijā, Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstīs, Šveicē, Apvienotajā Karalistē un Gērnsijā dzīvojošajiem Latvijas pensijas saņēmējiem.

Kādā gadījumā piemēros nodokli

Saskaņā ar likumu “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” pensija kopā ar piemaksu ir ienākums, kas apliekams ar nodokli. Pensionāra neapliekamais minimums ir 500 eiro. No pensiju saņēmējiem, kuriem pēc piemaksas piešķiršanas pensijas un piemaksas kopējā mēneša summa pārsniegs pensionāra neapliekamo minimumu – 500 eiro –, VSAA ieturēs iedzīvotāju ienākuma nodokli 20% apmērā no summas, kas pārsniedz neapliekamo minimumu.

Pensijas saņēmējam var piemērot nodokļa atvieglojumus par apgādājamajiem un invaliditāti.

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme ir 20% pensijai līdz 1667 eiro mēnesī; ja pensija ir lielāka, tad pārsnieguma daļai tiek piemērota 23% likme. Ja no pensijas tiek ieturēts nodoklis, tad pensijas saņēmējs Valsts ieņēmumu dienestā var iesniegt gada ienākumu deklarāciju ar attaisnotajiem izdevumiem, tostarp par ārstniecību, un daļu no samaksātā nodokļa atgūt kā pārmaksu.

Piemaksas pie vecuma un invaliditātes pensijas par apdrošināšanas stāžu, kas uzkrāts līdz 1995. gada 31. decembrim, līdz šim gadam bija tām pensijām, kas piešķirtas līdz 2011. gada 31. decembrim. Tiem, kas pensionējās 2012. gadā un vēlāk, šādu piemaksu vairs nepiešķīra.

Lai saņemtu piemaksu, pensijas saņēmējiem pašiem nekas nav jādara. Piemaksu piešķiršanu nodrošinās VSAA, un tā notiks automātiski. VSAA rīcībā ir visi nepieciešamie dati.

Plašāk par tēmu LV portālā >>

Labs saturs
19
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI