E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31831
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pensijas

Brīvprātīgā apdrošināšana pensijai

J
jautā:
14. februārī, 2024
marta

Labdien! Vai ir iespējams Latvijā maksāt sociālās iemaksas pirmās pakāpes radiniekam, ja Latvijā darba stāža nav bijis? Cik liela summa ik mēnesi būtu jāmaksā, lai varētu saņemt vismaz minimālo pensiju?

A
atbild:
19. februārī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Lai iegūtu tiesības uz Latvijas vecuma pensiju, personai ir jābūt vismaz 15 apdrošināšanas (darba) stāža gadiem, no nākamā gada – vismaz 20 gadiem.

Valsts pensiju apdrošināšanai brīvprātīgi var pievienoties persona, kura sasniegusi 15 gadu vecumu, pastāvīgi dzīvo Latvijā, nav obligāti sociāli apdrošināta un kurai nav piešķirta valsts vecuma pensija saskaņā ar likumu “Par valsts pensijām”.

Brīvprātīgi valsts pensiju apdrošināšanai var pievienoties arī ārpus Latvijas dzīvojošie diasporas locekļi, kuri nav iesaistīti sociālās drošības sistēmā un nesaņem pensiju savā mītnes valstī.

Brīvprātīgo iemaksu objekts ir pašas personas izvēlēti līdzekļi, no kuriem aprēķina un veic brīvprātīgās iemaksas. Pensiju apdrošināšanai iemaksu likme ir 23,91%.

Iemaksas katru mēnesi var tikt veiktas no atšķirīgas summas, taču iemaksu objektam ir ierobežots gan maksimālais, gan minimālais apmērs.

2024. gadā personām, kuras izvēlējušās brīvprātīgi pievienoties valsts pensiju apdrošināšanai, iemaksu objekta maksimālais gada apmērs ir 78 100 eiro gadā; minimālais gada apmērs ir 8400 eiro, t. i., 12 minimālās mēneša darba algas (700 eiro x 12 mēneši).

Periods, par kuru veiktas brīvprātīgās iemaksas, veido apdrošināšanas stāžu.

Kārtība, kādā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) reģistrē personas un iemaksas, ir noteikta Ministru kabineta noteikumos Nr. 976 “Noteikumi par brīvprātīgu pievienošanos valsts sociālajai apdrošināšanai”.

Ja persona vēlas brīvprātīgi veikt iemaksas, tad jāiesniedz iesniegums VSAA. To var izdarīt:

  • portālā www.latvija.lv;
  • klātienē (pieprasot pakalpojumu, jāuzrāda personu apliecinošs dokuments (pase vai ID karte));
  • elektroniski (iesniegums jāparaksta ar drošu elektronisko parakstu, kas satur laika zīmogu);
  • pa pastu.

Iesniegumu klātienē var iesniegt jebkurā VSAA klientu apkalpošanas centrā vai Valsts un pašvaldību vienotajos klientu apkalpošanas centros.

Latvijā personai, kura ir sasniegusi noteikto vecumu pensijas piešķiršanai un kurai nav tiesību saņemt valsts pensiju, maksā valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu.

Jautājumus par brīvprātīgām iemaksām individuālā situācijā varat noskaidrot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, rakstot uz e-pasta adresi konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz tālruņa numuru +371 64507020.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas