E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31330
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Kā atgūt samaksāto īres drošības naudu

J
jautā:
25. decembrī, 2023
Juris

Juridiskā persona sastāda līgumu ar zemūdens akmeņiem, pieprasa drošības maksu, kas neatbilst Latvijas likumdošanai, un to neatdod, pamatojoties uz kaut kādiem bojājumiem, kas nav īrnieka radīti. Parakstīju diezgan absurdu īres līgumu, jo par nelaimi cilvēkam uzticējos. Pirmajos mēnešos sapratu, ka viņš nav gatavs ieguldīt dzīvoklī nevienu eiro. Atklājās informācija, ka jau iepriekš šāda krāpniecība vairākkārt ir notikusi, tam ir arī pierādījumi. Tagad, kad vēlos priekšlaicīgi lauzt līgumu, protams, tiek uzskaitīti bojājumi dzīvoklī, kas bija, pirms mēs ievācāmies, tiek draudēts ar juristiem un dzīvokļa novērtētājiem. Kopumā viņa mērķis jau no sākuma bija panākt, lai drošības nauda paliktu pie viņa un mēs remontētu viņa īpašumu. Ko šādā situācijā iesākt?

A
atbild:
27. decembrī, 2023

Būtu jāsāk ar līguma laušanu. Saskaņā ar Dzīvojamo telpu īres likuma 20. pantu īrniekam ir tiesības vienpusēji atkāpties no dzīvojamās telpas īres līguma. Dzīvojamo telpu īres likuma 27. panta pirmā daļa paredz, ka īrnieks par dzīvojamās telpas īres līguma izbeigšanu rakstveidā brīdina izīrētāju vismaz vienu mēnesi iepriekš, ja nav noteikts cits termiņš. Savukārt minētā panta otrā daļa paredz īrniekam tiesības atkāpties no līguma nekavējoties, rakstveidā par to brīdinot izīrētāju, ja izīrētājs nepilda šā likuma 18. panta pirmajā vai trešajā daļā paredzētos pienākumus: izīrētājam ir pienākums nodot dzīvojamo telpu īrnieka lietošanā un nodrošināt īrniekam iespēju to netraucēti lietot visu dzīvojamās telpas īres līgumā noteikto laiku, un izīrētājam, ciktāl tas ir no viņa atkarīgs, ir pienākums uzturēt dzīvojamo māju, kurā izīrēta dzīvojamā telpa, un nodrošināt tās ekspluatāciju (fizisku saglabāšanu visā tās ekspluatācijas laikā) atbilstoši normatīvo aktu prasībām, lai īrnieks varētu dzīvojamo telpu izmantot dzīvošanai un gūt no tās visu to labumu, ko viņam ir tiesības saņemt saskaņā ar dzīvojamās telpas īres līgumu.

Tad ir jāmēģina miera ceļā atgūt drošības naudu. Ja miera ceļā to panākt nav iespējams, jāceļ tiesā prasība pret izīrētāju par samaksātās un neizmantotās drošības naudas piedziņu.

Jebkurā gadījumā jums būtu ieteicams vērsties pie kvalificēta jurista vai zvērināta advokāta, lai saņemtu pilnvērtīgu konsultāciju, obligāti uzrādot parakstīto īres līgumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas