E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32139
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Ja izīrētājs atsakās atmaksāt drošības naudu, īrniekam jāceļ prasība tiesā

J
jautā:
19. martā, 2024
Daniels

Labdien! Izvācāmies no dzīvokļa, taču izīrētājs neatmaksā depozīta summu 230 eiro apmērā no kopējās depozīta summas 300 eiro (70 eiro ir pēdējais komunālo maksājumu rēķins, saistībā ar kuru piekrītu, ka izīrētājs ieturēs no depozīta summas). Izvācāmies, pamatojoties uz to, ka dzīvoklī ir ļoti spēcīgs pelējums uz visām ārsienām (arī aiz iebūvētajām mēbelēm virtuvē). Izīrētājs apgalvo, ka tas it kā esot izveidojies mūsu dzīvošanas laikā, esam sabojājuši parketu, dīvānu, nomainījuši labo veļasmašīnu pret citu. Ievācoties dzīvoklī, veicu fotofiksāciju parketam, jo tas vietām bija izteikti saskrāpēts, kā arī vietai pie loga, kur jau bija pelējums iniciā stadijā, veļasmašīnai u. c. vietām. Izīrētājs paziņoja, ka tagad veic remontu, jo ir jālikvidē pelējuma radītās sekas. Par pelējumu izīrētājam bijām ziņojuši (mutiski), taču nopietnu atbildi nesaņēmām. Pelējumu apkarojām ar pieejamajiem līdzekļiem. Pirms apmaksāt pēdējos rēķinus, palūdzu izīrētājam parakstīt p/n aktu, ka viņam nav pretenziju pret mani un dzīvoklis tiek pieņemts. Man ir ieskenēts dokuments ar izīrētāja parakstu, taču oriģināla nav, jo izīrētājs sacīja, ka nevarot tikties klātienē. Nepatīkamākais tajā visā, ka komunikācija vienmēr ir bijusi jauka, esam izpalīdzējuši, ziedojuši mēbeles izīrētājam, pat dzīvokli sakopām tīrāku, nekā to saņēmām. Kā mums rīkoties, lai atgūtu iemaksāto drošības naudu? Jau iepriekš pateicos par atbildi! 

A
atbild:
21. martā, 2024
Pauls Vasks
jurists

Drošības naudas jautājumu dzīvojamo telpu īres attiecībās regulē Dzīvojamo telpu īres likuma 12. pants. Likums noteic, ka izīrētājs ir tiesīgs dzīvojamās telpas īres līguma saistību izpildes nodrošināšanai prasīt no īrnieka drošības naudas iemaksu apmērā līdz divu mēnešu īres maksai. Ja īrnieks, dzīvojamās telpas īres līgumam izbeidzoties, ir parādā izīrētājam jebkādus dzīvojamās telpas īres līgumā paredzētos maksājumus, izīrētājam ir tiesības šo parādu dzēst no drošības naudas, tās atlikumu atdodot īrniekam ne vēlāk kā dienā, kad dzīvojamā telpa tiek atbrīvota, ja dzīvojamās telpas īres līgumā nav noteikts citādi. 

Kā var konstatēt no sniegtā apraksta, tad jums ar izīrētāju pastāv domstarpības par drošības naudas ieturēšanas pamatotību daļējā apmērā. Izīrētājam jebkurā gadījumā ir pienākums pienācīgi argumentēt un pierādīt drošības naudas izlietošanas nepieciešamību. Ja izīrētājs to nespēj, izīrētājam ir pienākums drošības naudu strīda apmērā jums atmaksāt. Tomēr, ja izīrētājs atteiksies atmaksāt jums drošības naudu, jūs to varat atgūt, tikai ceļot attiecīgu prasību tiesā. Jūsu prasība būs pamatota un apmierināma, ja vien izīrētājs nespēs Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā pārliecināt tiesu par drošības naudas ieturēšanas pamatotību atbilstoši likuma un noslēgtā īres līguma prasībām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas