E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32342
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Par bērna foto publicēšanu sociālajos medijos

J
jautā:
11. aprīlī, 2024
Lauma

Labdien! Vēlējos noskaidrot par bērnu fotogrāfiju ievietošanu sociālajos medijos. Ar bērna tēvu esam šķīrušies, bērni dodas ciemos pie tēva un viņa draudzenes. Tēva draudzene bez manas (mātes) atļaujas publicē manu bērnu bildes sociālajos medijos. Tēvs uzskata, ka viņa tā drīkst rīkoties. Kā ir norādīts likumā? Vai tiešām svešs cilvēks var likt sociālajos medijos manu bērnu bildes?  

A
atbild:
25. aprīlī, 2024
Olga Lauva
juriste

Ja bērni ir nepilngadīgi, viņu piekrišanu nevar uzskatīt par tiesisku pamatojumu, jo saskaņā ar Civillikumā un Bērnu tiesību aizsardzības likumā noteikto bērnu likumiskie pārstāvji ir vecāki un viņu pienākums ir aizstāvēt bērnu tiesības un ar likumu aizsargātās intereses.   

Tātad arī personas datu aizsardzības jomā vecāki pārstāv savus nepilngadīgos bērnus un bērna personas dati atrodas vecāku “kontrolē”.  

Papildus jāvērš uzmanība Civillikuma 178. pantam, kas paredz: ja vecāki dzīvo šķirti, vecāku kopīga aizgādība turpinās. Bērna aprūpi un uzraudzību īsteno tas vecāks, pie kura bērns dzīvo. Jautājumos, kas var būtiski ietekmēt bērna attīstību, vecāki lēmumu pieņem kopīgi. Līdz ar to Civillikumā ir uzsvērta vecāku kopīgā atbildība par nepilngadīga bērna aprūpes un aizgādības īstenošanu un atrašanos abu vecāku aizgādībā.   

Strīdu risināšanas gadījumā ar bērna tēvu, ja neizdodas vienoties par konkrēto jautājumu, jums ir tiesības vērsties bāriņtiesā pēc savas vai bērna dzīvesvietas.    

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas