E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30646
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai pēc bērna kopšanas atvaļinājumiem ir tiesības uz bezdarbnieka pabalstu

J
jautā:
06. oktobrī, 2023
Lana

Labdien! Atrodos BKA. Ja tā laikā uzrakstu atlūgumu darbā, vai bezdarbniekos varu stāties uzreiz vai arī, piemēram, 1. septembrī uzrakstīju atlūgumu, bet BKA beidzas 1. decembrī, un tad stājos bezdarbniekos? Vai pēc diviem BKA (pēc kārtas) pienākas bezdarbnieka statuss un pabalsts? Paldies!

A
atbild:
19. oktobrī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu ir bezdarbniekam, kuram:

  • Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) ir piešķīrusi bezdarbnieka statusu;
  • kopējais apdrošināšanas stāžs ir ne mazāks par vienu gadu;
  • ir veiktas vai bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam Latvijas Republikā ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Bērna kopšanas atvaļinājuma laikā par vecāku pabalsta un bērna kopšanas pabalstu saņēmēju valsts veic sociālās iemaksas, apdrošina personu pensijai, invaliditātes gadījumam un bezdarbam.

Ja bērna kopšanas atvaļinājuma laikā saņemat vecāku un/vai bērna kopšanas pabalstu, to saņemšanas periods veido apdrošināšanas stāžu, tostarp tiesības uz bezdarbnieka pabalstu. Pabalstu var saņemt, kad izpildās jau minētie nosacījumi, tai skaitā sociālās apdrošināšanas iemaksām bezdarba gadījumam jābūt veiktām vismaz 12 mēnešus pēdējos 16 mēnešos. Izvēloties, kad iegūt bezdarbnieka statusu un pieteikties pabalstam, lai būtu tiesības uz pabalstu, jāseko, lai nosacījums par apdrošināšanas periodu būtu ievērots.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas