E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32351
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai izmaksā vecāku pabalstu, ja gūst autoratlīdzību

J
jautā:
11. aprīlī, 2024
Ieva

Labdien! Persona atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, bet ir piedāvājums un vēlme uz autoratlīdzības līguma pamata rakstīt rakstus. Vai to drīkst darīt, esot bērna kopšanas atvaļinājumā? Kas jāievēro, lai nezaudētu pabalstus? 

A
atbild:
16. aprīlī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vecāku pabalsta saņēmējam, kurš bērna kopšanas laikā ir nodarbināts un neatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, pabalstu izmaksā 50% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra. 

Ja bērna kopšanas atvaļinājuma laikā plānots gūt ienākumus, tad jāzina, kādā gadījumā varēs turpināt saņemt vecāku pabalstu piešķirtajā apmērā. Jo autoratlīdzībai ir dažādi nodokļu režīmi, kas nosaka sociālās apdrošināšanas statusu. 

Autoratlīdzības saņēmējs var nereģistrēt saimniecisko darbību un izmantot īpašo autoratlīdzības režīmu. Tādā gadījumā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) par saņemto autoratlīdzību veiks autoratlīdzības izmaksātājs. Neatkarīgi no izmaksātās autoratlīdzības apmēra vecāku pabalsts tiks izmaksāts 50% apmērā no piešķirtā pabalsta. 

Ja reģistrēsiet saimniecisko darbību un nodokļus maksāsiet kā pašnodarbinātā, tad vecāku pabalsta izmaksa būs atkarīga no autoratlīdzības apmēra. 

Ja autoratlīdzības ienākums pārsniegs valstī noteikto minimālo darba algu (šogad – 700 eiro mēnesī), tad VSAOI jāveic pēc pilnās likmes (31,07%), kas ietver pilnu sociālo apdrošināšanu. Šādā gadījumā vecāku pabalstu varēs saņemt 50% apmērā no piešķirtā pabalsta. 

Ja autoratlīdzības ienākums nesasniegs minimālo darba algu (700 eiro), tad jāveic iemaksas 10%, kas ir tikai pensiju apdrošināšanai. Šajā gadījumā būs tiesības saņemt vecāku pabalstu piešķirtajā apmērā. 

Tātad vecāku pabalsta izmaksa netiek ierobežota tam pašnodarbinātajam, kurš izvēlējies vispārējo nodokļu režīmu un kura ienākums mēnesī nesasniedz minimālo darba algu (700 eiro). 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas