E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30583
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
3
1
3

Laulāto mantas sadale laulības šķiršanas gadījumā

J
jautā:
02. oktobrī, 2023
Sarmīte

Labdien! Vēlos saņemt konsultāciju par īpašuma sadali pēc laulības šķiršanas. Pirms laulībām man bija dzīvoklis, un ir divi bērni no iepriekšējās laulības. Kad apprecējos otrreiz, nolēmām, ka pirksim māju. Lai nopirktu māju, vajadzēja ņemt kredītu. Vīram nebija ko pārdot, un pirmajai iemaksai bankā pārdevu savu dzīvokli. Vīrs noformēja kredītu uz sava vārda, jo, tā kā viņam bija lielāka alga, banka kredītu deva viņam. Turpmākajos gados viņš maksājumus bankai veica no sava konta, jo kredīts bija uz viņa vārda, bet mani ienākumi bija visiem pārējiem ģimenes kopīgajiem izdevumiem. Laulības laikā piedzima mūsu kopīgais bērns. Tagad mūsu attiecības ir sliktas, un vīrs ir nolēmis šķirties. Vai, šķirot laulību, tiks ņemts vērā, ka es pārdevu savu dzīvokli, lai varētu nopirkt māju? Kā tiks sadalīta māja, ja par to vēl 12 gadus jāmaksā kredīts? Laulības laikā nopirkām klāt piemājas zemi, lai varētu iekopt dārzu. Lai to nopirktu, naudu man iedeva tēvs, un tā ir uz mana vārda. Naudas norēķini notika kontos, kur redzams, ka nauda ienāca no tēva. Vai arī šī zeme tiks sadalīta līdzīgās daļās, jo tika nopirkta laulības laikā? Paldies par atbildi!

A
atbild:
05. oktobrī, 2023

Ja jūs ar vīru esat nolēmuši šķirt laulību, ieteicams saņemt pilnvērtīgu konsultāciju pie jurista vai zvērināta advokāta, uzrādot visus dokumentus un atbildot uz speciālista jautājumiem.

Īsumā var paskaidrot, ka jūsu gadījumā tiks ņemts vērā jūsu personīgais ieguldījums laulāto kopīpašuma iegādē. Saskaņā ar Civillikuma 91. panta pirmās daļas noteikumiem katra laulātā atsevišķa manta ir manta, kas laulātajam piederējusi pirms laulības, un manta, ar ko tā atvietota.

Zeme, ko iegādājāties par jūsu tēva uzdāvināto naudu, ir jūsu atsevišķa manta un laulības šķiršanas gadījumā netiek dalīta starp laulātajiem. Ja jūsu vīrs apstrīdēs naudas dāvinājuma faktu, jums tas būs jāpierāda tiesā, pamatojoties uz Civilprocesa likuma 92. pantu.

LV portālā ir publicētas vairākas e-konsultācijas par laulāto kopīgas mantas sadali, kurās jūs varētu atrast papildu atbildes uz saviem jautājumiem: “Par laulāto kopmantas sadali”, “Kā sadalīt laulāto kopīgo mantu”, “Par laulības laikā iegādātu nekustamo īpašumu”, “Kas ir laulāto atsevišķa un kopīga manta”.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas