E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28746
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Ja bērna vecāki nevar vienoties, kam pienākas nodokļa atvieglojums

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. februārī, 2023
Tatjana

Labdien! Es rakstīju iesniegumu bāriņtiesā par atvieglojumu piešķiršanu, jo mana meita ir bijušā vīra apgādībā. Tagad meitai ir 14 gadu, un viņa pēdējo reizi šo vīrieti redzēja, kad viņai bija 3 gadi. Bāriņtiesa atsūtīja atbildi. Es nesaprotu šādu punktu: “Bāriņtiesai nepieciešams saņemt informāciju no bērna ģimenes ārsta, izglītības iestādes, noskaidrot meitas viedokli un veikt dzīves apstākļu pārbaudi.” Vai jūs, lūdzu, varētu precizēt?

A
atbild:
15. martā, 2023

No jūsu sniegtā situācijas apraksta pieņemams, ka vērsāties bāriņtiesā ar lūgumu izšķirt bērna vecāku domstarpības par nodokļa atvieglojumu. Likuma “Par iedzīvotāju ienākumu nodokli” 13. panta 3.2 daļā noteikts, ka atvieglojumu par nepilngadīga bērna uzturēšanu piemēro tam nodokļa maksātājam, kuram uz vecāku vienošanās vai tiesas nolēmuma pamata ir nodibināta viena vecāka atsevišķa aizgādība. Ja vecāki kopīgi īsteno aizgādību un savstarpēji nevar vienoties par to, kuram no viņiem pienākas atvieglojums par apgādībā esošu personu, atvieglojumu par apgādībā esošu personu piemēro tam nodokļu maksātājam – vecākam, kurš norādīts bāriņtiesas lēmuma par vecāku domstarpību izšķiršanu rezolutīvajā daļā.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā skaidro, ka, saņemot personas iesniegumu, bāriņtiesā tiek ierosināta administratīvā lieta par bērna vecāku domstarpību izšķiršanu. Savukārt saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 59. panta pirmo daļu pēc administratīvās lietas ierosināšanas iestāde iegūst informāciju, kas saskaņā ar normatīvajiem aktiem ir nepieciešama, lai pieņemtu attiecīgo lēmumu.

Analizējot minēto, pieļaujams, ka bāriņtiesa šajā situācijā norādījusi, kādu informāciju tā plāno iegūt, lai pieņemtu lēmumu par bērna vecāku domstarpību izšķiršanu.

Pēc sniegtā situācijas apraksta nav iespējams secināt, vai bāriņtiesa norādījusi informācijas apjomu, ko plāno iegūt pati iestāde, vai lūgusi jūs iesniegt konkrētu informāciju. Līdz ar to jums ir ieteicams sazināties ar bāriņtiesu, lai precizētu neskaidros jautājumus.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas