E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30716
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Par internetā pieejamajiem video, kuros redzama bērnu sodīšana

J
jautā:
14. oktobrī, 2023
Kaspars Bariss

Sveiki! Kāpēc daļā pasaules valstu pastāv krimināli sodāma rīcība Punishment day (latviski tulkojot, Soda diena)? Kāpēc ASV tas joprojām ir atļauts? Vai tas ir pieļaujami, ka bērni tiek sodīti ar t. s. Soda dienu, kas tiek izplatīta sociālajos tīklos? Kādas sekas Sodu diena nodara bērna organismam?

A
atbild:
14. novembrī, 2023

Kā LV portālam skaidro Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā (VBTAI), Punishment day jeb Soda diena ir videomateriāli multfilmu veidā, kas ir izplatīti YouTube, Tik Tok un citās interneta vietnēs visā pasaulē. Minētajos video ir redzama dažāda veida vardarbība – sišana, spīdzināšana, emocionālā vardarbība u. c. –, kas tiek vērsta pret bērnu vai kādu citu personu (visbiežāk no vecāku puses). Proti, sodi notiek virtuālajā vidē.

VBTAI uzsver, ka Bērnu tiesību aizsardzības likuma 9. panta otrajā daļā noteikts, ka pret bērnu nedrīkst izturēties cietsirdīgi, nedrīkst viņu mocīt un fiziski sodīt, aizskart viņa cieņu un godu. Savukārt likuma 10. panta pirmajā daļā minēts, ka bērnam ir tiesības uz tādiem dzīves apstākļiem un labvēlīgu sociālo vidi, kas nodrošina pilnvērtīgu fizisko un intelektuālo attīstību.

“Ņemot vērā minēto, šāda formāta video skatīšanās nav bērnu interesēm atbilstoša. Minēto video skatīšanās var negatīvi ietekmēt bērna psihoemocionālo stāvokli, jo tajos ir atspoguļota vardarbīga, neētiska un amorāla rīcība. Bērns, redzot šādus video, var izjust trauksmi, bailes un citas negatīvas emocijas, kā arī video noskatīšanās var mudināt bērnu izturēties vardarbīgi pret apkārtējiem,” skaidro VBTAI.

Papildus VBTAI vērš uzmanību, ka gan ANO Bērnu tiesību konvencijas 18. panta pirmajā daļā, gan Bērnu tiesību aizsardzības likuma 5. panta pirmajā daļā nostiprināts princips, ka vecāki ir tās personas, kuras primāri nodrošina savu bērnu tiesību aizsardzību. Vecāki ir vienādi atbildīgi par bērna audzināšanu un attīstību, kā arī viņu galvenais pienākums ir gādāt par bērna interesēm.

“Vecāki ir tās personas, kuras primāri nodrošina bērnu vajadzībām, tiesībām un interesēm atbilstošu, drošu vidi gan ikdienas aprūpē un uzraudzībā ģimenē, gan plānojot brīvā laika aktivitātes, kas vērstas uz bērnu personības labvēlīgu attīstību. Vecāku pienākums un atbildība ir nodrošināt bērniem tādus vides apstākļus, kas nerada viņiem fizisku, emocionālu vai cita veida kaitējumu. Līdz ar to vecākiem ir jānodrošina bērniem arī droša vide interneta resursos, proti, jāseko līdzi, kādus video bērns skatās, kā arī jārunā ar bērniem par to, ka minētajos video materiālos atspoguļotās darbības ir nepieņemamas, vienlaikus norādot, ka šāda veida video materiālus bērni nedrīkst skatīties,” skaidro inspekcijā.

Vienlaikus VBTAI akcentē, ka inspekcijas kompetence ir noteikta Ministru kabineta noteikumos Nr. 611 “Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas nolikums” un saskaņā ar noteikumiem VBTAI nevar izvērtēt citu valstu praksi un darbības saistībā ar bērnu tiesībām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas