E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29812
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Ja bērna tēvs izteicis draudus atņemt bērnu

J
jautā:
02. jūlijā, 2023
Agnese

Labdien!

Mana bērna tēvs ir izteicis draudus atņemt bērnu. Bērns ir mazs (viens gads). Bērna tēvs aizbrauca uz Norvēģiju. Uzturlīdzekļus par bērnu no viņa nesaņēmu. Nevērsos tiesā, bet iesniedzu iesniegumu Uzturlīdzekļu garantiju fondam. Bērna tēvs ikdienā mēdz lietot narkotikas, alkoholu, spēlē azartspēles. Neilgi pirms bērna piedzimšanas uzzināju, ka azartspēlēs nospēlējis visus mūsu kopīgos iekrājumus. Dzīvoju bailēs. Kā man rīkoties, lai pasargātu bērnu?

A
atbild:
27. jūlijā, 2023

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija skaidro: “Saskaņā ar likuma “Par policiju” 12.1 pantā noteikto policijai ir tiesības pieņemt lēmumu par personas, kas rada draudus, nošķiršanu. Ievērojot minēto, inspekcija aicina bērna māti sazināties ar Valsts policiju par iespēju policijai pieņemt šādu lēmumu.

Saskaņā ar Bāriņtiesu likuma 19. panta otrajā daļā noteikto bāriņtiesa izšķir vecāku domstarpības bērna aizgādības jautājumos (izņemot domstarpības par bērna dzīvesvietas noteikšanu).

Tādējādi secināms, ka jautājumu par bērnu dzīvesvietas noteikšanu un saskarsmes kārtību izlemšana ir vispārējās jurisdikcijas tiesas kompetencē. Tiesa, izspriežot lietu vecāku strīdā par bērna dzīvesvietas noteikšanu un saskarsmes realizēšanu, nevar atkāpties no bērna labāko interešu nodrošināšanas principa. Izlemjot jautājumu, tiesai jāņem vērā visa pieejamā informācija, kas saistīta ar bērna labklājību un interesēm.

Ievērojot minēto, bērna mātei ir tiesības vērsties ar pieteikumu tiesā par bērna dzīvesvietas noteikšanu pie bērna mātes.”

Savukārt, ja bērns tiek aizvests uz ārvalstīm bez jūsu piekrišanas, ir šādas iespējas:

  • vērsties Tieslietu ministrijā, lai noformētu pieprasījumu par bērna atgriešanos Latvijā vai pieprasījumu par saskarsmes tiesību nodrošināšanu ar bērnu;
  • vērsties tās valsts, uz kuru bērns aizvests vai kurā bērns aizturēts, centrālajā iestādē ar pieprasījumu par bērna atgriešanos Latvijā vai saskarsmes tiesību nodrošināšanu ar bērnu;
  • vērsties tās valsts, uz kuru bērns aizvests vai kurā bērns aizturēts, tiesā, lūdzot to pieņemt lēmumu par bērna atgriešanos Latvijā vai saskarsmes tiesību nodrošināšanu ar bērnu.

Plašāka informācija pieejama Tieslietu ministrijas mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas