E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30420
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Vai mātei var atņemt bērnu

J
jautā:
10. septembrī, 2023
K

Labdien! Vai ir iespējams atņemt mātei tiesības uz bērnu? Es kā tēvs un vēl arvien vīrs (kopā nedzīvojam, taču apmaksāju pusi no viņas sadzīves izdevumiem un uzturlīdzekļiem, neraugoties uz to, ka bērns pusi laika ir pie manis, papildus sedzu izdevumus par dārziņu un nodarbībām, apģērbu u. tml.) esmu nopietni noraizējies par bērna drošību. Balstoties uz neadekvātām sievas izsacītām balsziņām, kurās viņa histērijā atzīst, ka netiek galā ar bērnu, un izsaka draudus, kā, piemēram, izmest bērnu pa logu u. tml., kā arī atzīst, ka viņai ir psihiskas problēmas. Bērna uzvedība rāda, ka kaut kas nav kārtībā. Tāpat viņa nav finansiāli patstāvīga un spējīga parūpēties nedz par sevi, nedz bērnu. Paldies jau iepriekš par atbildi.

A
atbild:
29. septembrī, 2023

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija skaidro, ka saskaņā ar likuma “Par policiju” 12.1 pantā noteikto policijai ir tiesības pieņemt lēmumu par personas, kas rada draudus, nošķiršanu.

Ievērojot minēto, aicinām jūs sazināties ar Valsts policiju par iespēju policijai pieņemt šādu lēmumu.

Savukārt saskaņā ar Bāriņtiesu likuma 19. panta otrajā daļā noteikto bāriņtiesa izšķir vecāku domstarpības bērna aizgādības jautājumos (izņemot domstarpības par bērna dzīvesvietas noteikšanu).

Tādējādi secināms, ka jautājumi par bērnu dzīvesvietu un saskarsmes kārtību ir vispārējās jurisdikcijas tiesas kompetencē. Tiesa, izspriežot lietu vecāku strīdā par bērna dzīvesvietas noteikšanu un saskarsmes realizēšanu, nevar atkāpties no bērna labāko interešu nodrošināšanas principa. Izlemjot jautājumu, tiesai jāņem vērā visa pieejamā informācija, kas saistīta ar bērna labklājību un interesēm.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas