E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31001
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Vecāku pienākums ir nodrošināt bērnam drošu vidi

J
jautā:
16. novembrī, 2023
Kaspars Bariss

Labdien! Kā rīkoties bērnu vecākiem, ja viņi izmanto tādus soda paņēmienus kā Ground (zemēšana) un veiksmes Unground (atzemēšana)? Kā rīkoties, ja bērns sociālajos tīklos redz šādus video, un kā uz to reaģē Latvija?

A
atbild:
30. novembrī, 2023

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā norādīja, ka pilnīgākas atbildes sniegšanai būtu nepieciešama sīkāka informācija, jo nav saprotams, kādi tieši soda paņēmieni tie ir.

Taču, ņemot vērā, ka runa ir par bērnu sodīšanu, uzmanība vēršama uz Bērnu tiesību aizsardzības likuma 9. panta otrajā daļā noteikto. Proti, pret bērnu nedrīkst izturēties cietsirdīgi, nedrīkst viņu mocīt un fiziski sodīt, aizskart viņa cieņu un godu. Savukārt likuma 10. panta pirmajā daļā minēts, ka bērnam ir tiesības uz tādiem dzīves apstākļiem un labvēlīgu sociālo vidi, kas nodrošina pilnvērtīgu fizisko un intelektuālo attīstību.

“Vecāki ir tās personas, kuras primāri nodrošina bērnu vajadzībām, tiesībām un interesēm atbilstošu, drošu vidi gan ikdienas aprūpē un uzraudzībā ģimenē, gan plānojot brīvā laika aktivitātes, kas vērstas uz bērnu personības labvēlīgu attīstību. Vecāku pienākums un atbildība ir nodrošināt bērniem tādus vides apstākļus, kas nerada viņiem fizisku, emocionālu vai cita veida kaitējumu. Līdz ar to vecākiem ir jānodrošina bērniem arī droša vide interneta resursos, proti, jāseko līdzi, kādus video bērns skatās, kā arī jārunā ar bērniem par to, ka minētajos video materiālos atspoguļotās darbības ir nepieņemamas, vienlaikus norādot, ka šāda veida videomateriālus bērni nedrīkst skatīties,” skaidro inspekcijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas