SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
10. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Nodokļi
2
2

Sankcionēto personu nekustamajiem īpašumiem palielināts nodoklis un atceltas atlaides

Stājas spēkā 10.04.2024.

Nekustamajam īpašumam, attiecībā uz kuru zemesgrāmatā ir veikta aizlieguma atzīme saskaņā ar Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likumu, nebūs nodokļa atbrīvojumu un tam piemēros nodokļa likmi 10% apmērā no kadastrālās vērtības.

FOTO: Lita Krone, LETA.

Sankcionētās personas, kurām Latvijā pieder nekustamais īpašums, no šī gada 1. jūlija vairs nesaņems nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus, bet būs jāmaksā nodoklis – 10% no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības.

To paredz likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” grozījumi, kas stājas spēkā 10. aprīlī.

Likums papildināts ar 3.2 pantu “Īpašie nosacījumi nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanai nekustamajam īpašumam, attiecībā uz kuru zemesgrāmatā ierakstīta aizlieguma atzīme saskaņā ar Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likumu”.

Grozījumi noteic, ka sankcionēto personu nekustamajam īpašumam Latvijā likmes nenoteiks pašvaldības, bet īpašumam piemēros 10 procentu nodokļa likmi no tā kadastrālās vērtības. 

Sankcionētās personas nesaņems nekustamā īpašuma nodokļa atbrīvojumus un atlaides, tai skaitā likuma “Par nodokļu piemērošanu brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās” 6. pantā paredzēto nekustamā īpašuma nodokļa atlaidi.

Tā kā pašvaldības gada sākumā izsūta paziņojumus par aprēķināto nekustamā īpašuma nodokli, tās pārrēķinās nodokļa apmēru un līdz šī gada 15. jūlijam nosūtīs nodokļa maksātājam paziņojumu ar precizētu nekustamā īpašuma nodokļa apmēru 2024. gadam.

Ja sankcionētā persona būs kavējusi nekustamā īpašuma nodokļa nomaksu, pašvaldība triju mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma nodokļa samaksas termiņa iestāšanās dienas uzsāks nodokļa parāda piedziņu bezstrīda kārtībā. 

Vismaz 80 procentus no attiecīgajiem nodokļa ieņēmumiem pašvaldības varēs novirzīt atbalsta sniegšanai Ukrainas civiliedzīvotājiem, kuri Krievijas Federācijas pilna mēroga militārā iebrukuma Ukrainā dēļ izceļo no Ukrainas vai kuri nevar atgriezties Ukrainā minētā militārā iebrukuma laikā, tāpat arī vispārēja atbalsta sniegšanai Ukrainas sabiedrībai.

Pašvaldībām, kuru administratīvajās teritorijās atrodas nekustamie īpašumi, attiecībā uz kuriem zemesgrāmatā veikta aizlieguma atzīme saskaņā ar Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likuma 13. panta piekto daļu, kopējais nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumu apmērs varētu palielināties par 1,9 miljoniem eiro, prognozēts likuma grozījumu anotācijā. 

Izmaiņas nekustamā īpašuma nodokļa likumā veiktas, lai ierobežotu sankciju subjektu iespējas izmantot no nekustamā īpašuma gūto labumu un turpināt apdraudēt sabiedrības tiesības uz mieru, drošību un tiesiskumu, kā arī lai daļēji kompensētu sabiedrībai radušos neplānotos izdevumus Krievijas Federācijas pilna mēroga militārā iebrukuma Ukrainā radītā drošības un tiesiskuma apdraudējuma novēršanai.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI