E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31027
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
3
1
3

Vai var kļūt par audžuvecāku, ja atsakās vakcinēt bērnus

J
jautā:
19. novembrī, 2023
Marta

Labdien! Vai persona drīkst kļūt par audžuvecāku, ja atsakās vakcinēt bērnus?

A
atbild:
30. novembrī, 2023

Personas nostāja bērnu veselības aprūpē var tikt vērtēta kā viens no aspektiem kopējā personas piemērotības izvērtēšanas procesā. Personas attieksme pret vakcināciju vai citiem jautājumiem, piemēram, uztura izvēli vai reliģisko piederību, pati par sevi nav nosacījums, lai piešķirtu vai nepiešķirtu piemērotības statusu audžuģimenes pienākumu pildīšanai. Tā tiek vērtēta kopsakarā ar personas izpratni par audžuģimenes pienākumiem un tiesībām, motivāciju uzņemties bez vecāku gādības palikušu bērnu aprūpi un spēju sadarboties ar atbildīgajām institūcijām bērna labāko interešu nodrošināšanā, norāda Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā.

Vienlaikus inspekcijā uzsver, ka audžuģimene nav bērna likumiskais pārstāvis, tādēļ tā nevarēs pieņemt lēmumu par audžuģimenē ievietota bērna vakcināciju un tai būs jāizpilda bāriņtiesas norādes par bērna veselības aprūpes nodrošināšanu.

Bāriņtiesu likuma 17. panta 10. punktā noteikts bāriņtiesas pienākums pārstāvēt audžuģimenē ievietota bērna personiskās un mantiskās intereses un tiesības. Savukārt Audžuģimenes noteikumu 74. punktā noteikts, ka bāriņtiesa aizstāv audžuģimenē vai specializētā audžuģimenē ievietota bērna personiskās un mantiskās intereses un tiesības attiecībās ar vecākiem un citām personām saskaņā ar Bāriņtiesu likuma 18. un 21. pantu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas