E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7991
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

Nomas maksa par daudzdzīvokļu mājai piesaistītās zemes domājamo daļu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. septembrī, 2015
Santa

Labdien. Situācija ir tāda, ka esmu piespiedu nomnieks, dzīvoklis (9 stāvu mājā) ir manis privatizēts, bet zeme pieder citam īpašniekam. Šā gada janvārī es samaksāju 50 eiro nekustamā īpašuma nodokli un tagad man jau 3 mēnešus ir jāmaksā vēl zemes nomas maksa pa 17 eiro mēnesī, tas ir kopā šogad samaksāju 101 eiro un, iespējams, vēl nāks rēķini. Ņemot vērā to, ka 9 dzīvokļi sanāk maksāt par 60 kvadrātmetriem zemes katrs tādu summu, jo māja ir 9 stāvu. Sanāk tā, ka zemes īpašnieks var jebkādu summu izvirzīt par zemes nomu, kaut tūkstoti gadā? Kāds likums to regulē, un kur vērsties palīdzības meklēšanai? Iepriekš paldies.

A
atbild:
05. oktobrī, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likuma „Par dzīvojamo telpu īri” 11.pantā „Dzīvokļa īres maksa un obligātie maksājumi” ir noteikts, ka papildus īres maksai proporcionāli izīrētās dzīvojamās telpas platībai maksājama dzīvokļa vai dzīvojamās mājas īpašnieka (valdītāja) un zemes īpašnieka noslēgtajā zemes nomas līgumā noteiktā zemes nomas maksa, ja izīrētā dzīvojamā telpa ir mājā, kas atrodas uz citam īpašniekam piederošas zemes.

Likuma „Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” 54.pants nosaka: zemes nomas līgumu slēdz par tā zemes gabala lietošanu, ko pašvaldības dome vai tās pilnvarota institūcija, vai valsts akciju sabiedrība "Privatizācijas aģentūra" noteikusi kā dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamo zemes gabalu. Ja dzīvojamā māja atrodas uz citai personai piederošas zemes, tad veidojas zemes piespiedu nomas attiecības.

Tātad zemes nomas maksa ir jāmaksā nevis par zemi, kas ir dzīvokļa kvadratūras apmērā (60 kv.m), bet par visai dzīvojamajai mājai piesaistīto zemes gabalu - proporcionāli domājamām daļām no daudzdzīvokļu mājas.

Zemes īpašnieks nevar prasīt jebkādu summu. Zemes gabala nomas maksu nosaka, pusēm rakstveidā vienojoties. Ja puses nevar vienoties, zemes gabala nomas maksa privatizētā dzīvokļa īpašniekam nosakāma 6 procenti gadā no zemes kadastrālās vērtības. Par to ir bijis Satversmes tiesas spriedums.

Līdz šā gada 1.janvārim bija paredzēts, ka privatizētā dzīvokļa īpašnieks maksā par zemi ne tikai nomas maksu, bet arī kompensē zemes īpašniekam nekustamā īpašuma nodokli. Ar šo gadu šis pienākums ir atcelts, tas ir, dzīvokļa īpašniekiem, kuri maksā nomas maksu, nav jāmaksā nekustamā īpašuma nodoklis, jo tas ir jāmaksā pašam zemes īpašniekam. Ja 50 eiro esat samaksājusi kā šā gada NĪN maksājumu, tad informējiet zemes īpašnieku, ka par šādu summu Jums ir samazināms gada nomas maksājums.

Kas attiecas uz pašu zemes nomas apmēru, tik liels tas var būt tāpēc, ka dzīvojamajai mājai ir piesaistīts liels zemes gabals. Izmaiņas tiesību aktos, ar kuriem paredzēta piesaistīto zemes gabalu pārskatīšana, zemes izpirkšanas iespējas vēl ir likumdošanas procesā. Un risinājumi ir paredzēti pēc vairākiem gadiem.

Tomēr arī pašreiz likumā ir nostiprināta iespēja pārskatīt zemes gabalu.

2015.gada 1.jūlijā stājās spēkā  grozījumi likumā „Par valsts  un  pašvaldību dzīvojamo māju  privatizāciju”, kas nosaka  dzīvojamām  mājām  funkcionāli  nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas kārtību un kārtību, kādā nosakāmi un sedzami izdevumi par  dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu.

Likuma 85.pantā ir noteikts, ka dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala  pārskatīšanu var ierosināt privatizētā objekta īpašnieks (dzīvokļa īpašnieks), ja dzīvojamai mājai noteiktais funkcionāli nepieciešamais zemes gabals pilnībā vai daļēji pieder citai fiziskajai vai juridiskajai personai.

Dzīvokļu īpašnieki ir tiesīgi  ierosināt  dzīvojamai  mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu, izteikt apsvērumus dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes  gabala pārskatīšanas  procesā, kā arī pārsūdzēt pašvaldības lēmumu  attiecībā uz  dzīvojamai  mājai  funkcionāli  nepieciešamā  zemes gabala  pārskatīšanas  uzsākšanu vai  pārskatīšanu,  ja to  nolēmusi  dzīvokļu  īpašnieku kopība Dzīvokļa īpašuma likumā noteiktajā kārtībā.

Tātad mājas dzīvokļu īpašniekiem ir jāvienojas, vai izmantosiet likumā doto iespēju.

Vēl jāpiebilst, ka likuma norma par zemes nomas maksājumu dalītā īpašuma gadījumā nav nekas jauns, tāda kārtība ir jau daudzus gadus. Vienīgais jaunums ir tas, ka šādās situācijās  šogad dzīvokļa īpašniekam vairs nav jāmaksā nekustamā īpašuma nodoklis. Jums arī pašai jāuzzina vairāk informācijas par maksājumiem, jo par katru no tiem rēķinā ir jābūt pamatojumam. Ja tas tā nav, ja nesaprotat, par ko jāmaksā, jājautā rēķina autoriem, naudas iekasētājiem.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas