E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31292
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis

J
jautā:
19. decembrī, 2023
autovadītājs

Izlasot šo rakstu, rodas jautājums par nomas auto ar Igaunijas un Lietuvas reģistrācijas numura zīmēm (ārvalstī reģistrētu M1* un N1** kategorijas automobili). Kā var zināt, vai ir samaksāts transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis? Un kāds ir sods par to, ja mani aptur ar ārvalstī reģistrētu M1* un N1** kategorijas automobili, kuram nav samaksāts nodoklis? Un kas maksā sodu, ja nomas auto šis nodoklis nav samaksāts? Kur var pārliecināties par šāda nodokļa nomaksu? Paldies!

A
atbild:
02. janvārī, 2024

Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa administrēšanas kārtība ir noteikta Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likuma 9. pantā, t. i.: (1) Ceļu satiksmes drošības direkcija, pirms tā sniedz šajā likumā paredzēto pakalpojumu, pārliecinās, vai transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis ir samaksāts šajā likumā noteiktajā apmērā par kārtējo kalendāra gadu un par iepriekšējiem kalendāra gadiem, ja iepriekšējos kalendāra gados transportlīdzeklis ir bijis reģistrēts Latvijā.

(2) Valsts ieņēmumu dienests attiecībā uz transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli veic likuma “Par nodokļiem un nodevām” 18. panta pirmajā daļā minētos pienākumus, izņemot šā panta pirmajā daļā noteikto pienākumu.

Pārbaudīt veiktos maksājumus jūs varat CSDD tīmekļa vietnē: https://e.csdd.lv/arvtlizmnod/.

Administratīvā atbildība par izvairīšanos no nodokļu nomaksas ir noteikta likuma “Par nodokļiem un nodevām” XVI nodaļā, “Administratīvie pārkāpumi nodokļu jomā un kompetence administratīvo pārkāpumu procesā”, tai skaitā 135. pantā.

Atbilstoši Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likuma 9.¹ panta otrajai daļai ārvalstī reģistrēta transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli maksā transportlīdzekļa vadītājs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas