E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1970
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Dzīvokļa īpašniekam, fiziskai personai, PVN par apsaimniekošanu nav jāmaksā

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. februārī, 2013
Baiba Lukaševiča

Vēlos noskaidrot, cik pamatota ir kāda namu apsaimniekotāja rīcība apliekot ar standarta PVN likmi pakalpojumu "dzīvojamās mājas uzturēšana un apsaimniekošana"? Ir zināms, ka citi apsaimniekošanas uzņēmumi to nedara un arī pēc informācijas šajā rakstā https://lvportals.lv/skaidrojumi.php?id=245982 noprotu, ka tas nav apliekams ar PVN.

A
atbild:
20. februārī, 2013
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Jaunā Pievienotās vērtības nodokļa likuma, kas stājās spēkā šā gada 1.janvārī, 52.pantā („Ar nodokli neapliekamās preču piegādes un pakalpojumi”) ir noteikts: ar nodokli neapliek šādus iedzīvotājiem sniegtos pakalpojumus:
a) dzīvojamo telpu īri (izņemot viesu izmitināšanas pakalpojumus viesu izmitināšanas mītnēs — viesnīcās, moteļos, viesu mājās, lauku tūrismam izmantojamās mājās, kempingos, tūristu mītnēs),
b) dzīvojamās mājas pārvaldīšanas pakalpojumu saskaņā ar pārvaldīšanas līgumā iekļautajiem maksājumiem.

Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš skaidro: „No PVN ir atbrīvots iedzīvotāju maksājums par dzīvojamās mājas pārvaldīšanu, apsaimniekošanu - tas attiecas uz dzīvokļu īpašniekiem - fiziskām personām.

Bet dzīvokļa īpašnieks var būt arī juridiska persona. Ja apsaimniekotājs ir PVN maksātājs (un visi lielie apsaimniekošanas uzņēmumi ir PVN maksātāji), tad tas šai juridiskajai personai izsniedz rēķinu, kurā pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksājumam būs pievienots PVN. Ja rēķins ir nosūtīts, piemēram, SIA, kam pieder dzīvoklis, kuru izmanto saimnieciskās darbības veikšanai, tad PVN ir uzrēķināts pamatoti. Taču ir bijuši gadījumi, ka apsaimniekotājs iedzīvotājiem par pārvaldīšanas un apsaimniekošanas pakalpojumiem uzrēķina PVN, taču tas nav likumīgi un to nedrīkst pieļaut.”

V.Peipiņš iesaka pievērst uzmanību tam, ka dzīvokļu īpašniekiem izsniegtajā rēķinā iekļauti arī maksājumi par komunālajiem pakalpojumiem, kuros daudzi apsaimniekotāji nemēdz atsevišķi izdalīt PVN summu, un tos nevajadzētu sajaukt ar iepriekšminētajiem apsaimniekošanas maksājumiem.
 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas