E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31818
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
4
4

Kādos gadījumos nav jāmaksā nodoklis no vienīgā īpašuma pārdošanas ienākuma

J
jautā:
13. februārī, 2024
Laura

Labdien! Man pieder daļa no kopīpašuma, kuram ir vēl trīs īpašnieki. Pēc īpašuma sadales es vēlos savu daļu pārdot. Tas ir mans vienīgais īpašums, esmu tur deklarēta. Vai ir jāmaksā ienākuma nodoklis, ja iegūtā nauda tiks ieguldīta citas mājas būvniecībā (īpašums reģistrēts uz vīra vārda)? 

A
atbild:
23. februārī, 2024
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Ja pareizi saprotam no situācijas izklāsta, tad fiziskā persona plāno pārdot savu vienīgo nekustamo īpašumu, kurā arī ir deklarēta.

Atsevišķās situācijās ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas neapliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, kaut arī veidojas ienākums. Proti, likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normas paredz, ka ar iedzīvotāju ienākuma nodokli netiek aplikti ienākumi (kapitāla pieaugums) šādos gadījumos:

  1. ja fiziskā persona pārdod īpašumu, kurš īpašumā ir vismaz 5 gadus un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas piecu gadu periodā līdz pārdošanas līguma noslēgšanas dienai ir fiziskās personas deklarētā dzīvesvieta. Ja nekustamais īpašums ir mantots līgumiskā, likumiskā vai testamentārā ceļā, no fiziskās personas, ar kuru saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei, tad uzskata, ka nekustamais īpašums ir maksātāja īpašumā no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā mantojuma atstājēja īpašums;
  2. ja attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums un viss ienākums no šī nekustamā īpašuma pārdošanas no jauna tiks ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas. Savukārt, ja funkcionāli līdzīgā nekustamā īpašumā tiks ieguldīta tikai daļa no saņemtā ienākuma, tad nodoklis tiek samazināts proporcionāli par ienākuma daļu, kura tika ieguldīta jaunajā – funkcionāli līdzīgajā – nekustamajā īpašumā;
  3. ar nodokli neapliek ienākumu no tāda nekustamā īpašuma atsavināšanas, kas fiziskās personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz nekustamā īpašumā atsavināšanas dienai bija vienīgais fiziskās personas nekustamais īpašums.

Ja fiziskā persona pārdos savu vienīgo nekustamo īpašumu, kurš viņai pieder mazāk par 5 gadiem, un 12 mēnešu laikā visu ienākumu ieguldīs mājas būvniecībai citā īpašumā (uz vīra vārda), ar nosacījumu, ka mājas būvniecību veiks uz zemesgabala, kuru laulātais ieguva 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī 12 mēnešu laikā pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas, tad gūtais ienākums nav apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli un nodoklis nav jāmaksā.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas