SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
22. decembrī, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Mājoklis
2
2

Subsīdija “Balsts” arī ģimenēm ar bērnu, kuram noteikta invaliditāte. Uz gadu samazina mājokļa programmas garantijas maksu jaunajiem speciālistiem

Stājas spēkā 22.12.2023.

Līdz šim “Altum” garantiju mājokļa iegādei izmantojušas vairāk nekā 26 940 ģimeņu ar bērniem un 5654 jaunie speciālisti, garantiju kopējai summai pārsniedzot 266 miljonus eiro.

FOTO: Freepik.

Vienreizēja valsts subsīdija “Balsts” hipotekārā aizdevuma pirmās iemaksas segšanai vai samazināšanai mājokļa iegādei vai būvniecībai turpmāk būs pieejama arī ģimenēm, kurās aug bērns ar invaliditāti, neatkarīgi no kopējā bērnu skaita. 2024. gadā papildu atbalsts ikgadējās garantijas maksas segšanai tiks nodrošināts tiem hipotekāro kredītu ņēmējiem, kuri izmantojuši mājokļa programmu jaunajiem speciālistiem.

To paredz grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 95 “Noteikumi par valsts palīdzību dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai”, kas stājas spēkā 22. decembrī.

Līdzšinējās atbalsta iespējas

Mājokļa garantiju programmu “Attīstības finanšu institūcija Altum” (“Altum”) īsteno kopš 2015. gada.

Personas, ar kurām kopā dzīvo un kuru apgādībā ir vismaz viens nepilngadīgs bērns vai pilngadīga persona, kas nav sasniegusi 24 gadu vecumu, var saņemt valsts galvojumu līdz pat 30% no hipotekārā kredīta aizdevuma summas (ņemot vērā bērnu skaitu ģimenē) mājokļa iegādei.

Kopš 2018. gada garantiju mājokļa iegādei vai būvniecībai var saņemt arī jaunie speciālisti vecumā līdz 35 gadiem ar iegūtu augstāko vai profesionālo vidējo izglītību. Garantijas apmērs ir līdz 20% no aizdevuma pamatsummas.

Kopš 2020. gada daudzbērnu ģimenes var saņemt subsīdiju “Balsts”, kas ir vienreizēja valsts subsīdija hipotekārā aizdevuma pirmās iemaksas segšanai vai samazināšanai mājokļa iegādei vai būvniecībai 8000 eiro apmērā, ja ģimenē ir trīs bērni (vai divi un tiek gaidīts trešais), vai 10 000 eiro apmērā, ja ģimenē ir četri bērni vai vairāk (vai trīs un tiek gaidīts ceturtais).

Kopš 2023. gada sākuma garantijas pieejamas arī Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīriem līdz 25% no aizdevuma pamatsummas.

Uz gadu tiek samazināts ikgadējās garantijas maksas apmērs jaunajiem speciālistiem

Izmaiņas noteikumos paredz nodrošināt papildu atbalstu jaunajiem speciālistiem, kuri jau ir saņēmuši “Altum” garantiju mājokļa iegādei vai būvniecībai.

Līdz šim MK noteikumi paredzēja, ka, piešķirot aizdevuma garantiju jaunajiem speciālistiem, tiek piemērota vienreizēja garantijas maksa 4,8% apmērā no piešķirtās garantijas summas un ikgadējā maksa 4,8% apmērā no atlikušās garantijas summas.

Savukārt grozījumi nosaka: lai turpmāk “Altum” varētu operatīvi reaģēt uz Euribor likmju svārstībām, maksa par garantiju jaunajiem speciālistiem tiks noteikta “Altum” cenrādī, un tā nedrīkstēs būt augstāka par šobrīd noteiktajiem 4,8%.

Ekonomikas ministrija informē, ka garantijas maksa jaunajiem speciālistiem uz gadu tiks samazināta no 4,8% līdz 2,4%.

Savukārt pēc 12 mēnešiem tiks atkārtoti lemts par iespēju saglabāt samazināto garantijas maksu.

Ģimenēm ar bērniem garantijas maksa ir vienreizēja un noteikta 2,5% apmērā no garantijas summas.

Paplašina subsīdijas “Balsts” saņēmēju loku

Lai veicinātu mājokļa pieejamību ģimenēm, kurās aug bērns ar invaliditāti, grozījumi paredz, ka turpmāk subsīdija “Balsts” būs pieejama ikvienai ģimenei, kurā aug bērns ar invaliditāti vai pilngadīga persona līdz 24 gadu vecumam ar I vai II grupas invaliditāti, neatkarīgi no bērnu skaita ģimenē.

“Tas atvieglos slogu pirmās iemaksas sakrāšanai, lai ģimene varētu iegādāties mājokli ar hipotekārā aizdevuma palīdzību,” iecerējusi Ekonomikas ministrija.

Noteikumu grozījumu anotācijā norādīts, ka Latvijā ir 9195 nepilngadīgi bērni ar invaliditāti, kuri ir Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas uzskaitē, un 1179 pilngadīgas personas līdz 24 gadu vecumam ar I un II grupas invaliditāti. Ģimenēm, kurās aug bērns ar invaliditāti, ikdienas izdevumi var būt lielāki, jo ir jānodrošina medikamenti, īpašs transports u. c., tāpēc šīs ģimenes var saskarties ar papildu grūtībām iekrāt līdzekļus pirmajai iemaksai hipotekārajam aizdevumam, lai iegādātos mājokli.

UZZIŅAI

Līdz šim “Altum” garantiju mājokļa iegādei izmantojušas vairāk nekā 26 940 ģimeņu ar bērniem un 5654 jaunie speciālisti, garantiju kopējai summai pārsniedzot 266 miljonus eiro. Ar garantijas palīdzību ģimenes un jaunie speciālisti hipotekārajos aizdevumos bankās saņēmuši vairāk nekā 2,4 miljardus eiro. Kopš 2023. gada sākuma garantijas pieejamas arī NBS karavīriem, un patlaban ir apstiprinātas 142 garantijas par 10,7 miljoniem eiro. Savukārt subsīdiju “Balsts” līdz šim saņēmušas 1296 ģimenes par kopējo summu – 10,9 miljoni eiro.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI