SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
10. janvārī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Mājoklis
12
12

Lai reģistrētos BIS, pārvaldniekam vajadzēs tikai mājas pārvaldīšanas līgumu

Stājas spēkā 12.01.2024.

FOTO: Evija Trifanova, LETA.

Ar grozījumiem Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā, kas stājas spēkā 12. janvārī, noteikts, ka vienīgais priekšnoteikums reģistrācijai pārvaldnieku reģistrā, lai saņemtu piekļuvi attiecīgajai mājas lietai Būvniecības informācijas sistēmā, ir noslēgts dzīvojamo māju pārvaldīšanas līgums.

No 2023. gada 1. marta Būvniecības informācijas sistēmā (BIS) ir obligāti elektroniski jākārto mājas lietas visās daudzdzīvokļu dzīvojamajās mājās, kurās ir vairāk nekā trīs dzīvokļu. Galvenais atbildīgais par mājas lietas kārtošanu ir pārvaldnieks. Lai varētu kārtot mājas lietu BIS un lai iegūtu tiesības piekļūt konkrētajai mājas lietai, pārvaldniekam ir nepieciešams reģistrēties pārvaldnieku reģistrā.

Plašāk par tēmu LV portālā >>

Savukārt pārvaldnieku reģistrē attiecīgajā reģistrā un tiek nodrošināta piekļuve konkrētajai dzīvojamajai mājai tikai tādā gadījumā, ja pārvaldniekam ir atbilstoša izglītība un profesionālā kvalifikācija un ja ir iesniegts ar dzīvojamās mājas kopību noslēgtais pārvaldīšanas līgums.

Diemžēl praksē, it īpaši reģionos, novērots, ka daļa pārvaldnieku nevar reģistrēties un piekļūt mājas lietai BIS, tādējādi nespējot pildīt pārvaldīšanas uzdevumu – kārtot mājas lietu –, jo pārvaldniekam nav atbilstošas kvalifikācijas, norāda Ekonomikas ministrija.

Grozījumi Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā atvieglos piekļuvi mājas lietas saturam BIS visiem pārvaldniekiem, lai viņi varētu izmantot BIS izveidoto funkcionalitāti attiecībā uz dzīvojamās mājas lietas kārtošanu elektroniskajā vidē, tostarp nodrošināt lēmumu pieņemšanu elektroniski, ņemot vērā, ka Dzīvokļa īpašuma likums patlaban paredz lēmumu pieņemšanu arī elektroniskajā vidē, vēstīts likumprojekta anotācijā.

Līdz ar to turpmāk kā vienīgais priekšnoteikums reģistrācijai pārvaldnieku reģistrā, lai saņemtu piekļuvi attiecīgajai mājas lietai BIS, ir noslēgts dzīvojamo māju pārvaldīšanas līgums.

Nodrošinot, ka ikviena persona (pārvaldnieks), kura noslēgusi attiecīgu pārvaldīšanas līgumu, var reģistrēties BIS, tiek iegūta visaptveroša informācija un kopaina par situāciju valstī daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pārvaldīšanas jomā, fiksējot arī tos gadījumus, kad dzīvojamo māju pārvalda, piemēram, bez atbilstošas profesionālās kvalifikācijas, uzsvērts anotācijā.

Ar grozījumiem likumā netiek mainītas noteiktās profesionālās kvalifikācijas prasības pārvaldniekiem, taču tās tiek pielīdzinātas Profesionālās izglītības likumā noteiktajām prasībām. Papildu skaidrojums par veiktajām izmaiņām profesionālās kvalifikācijas līmeņos publicēts Ekonomikas ministrijas tīmekļvietnē.

Labs saturs
12
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI