E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12656
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Jāceļ prasība tiesā pret kaimiņu par ceļa servitūta nodibināšanu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. augustā, 2017
Guntars

Labdien! Iegādājāmies nekustamo īpašumu Ogres novada Ogresgala pagasta Ciemupē. Visu šo laiku ceļš uz īpašumu bija kā servitūta, bet negaidīti kaimiņš, kura īpašums atrodas pirms mūsu, izdomāja ceļu norakt. Griezāmies Ogres būvvaldē, un tur sniedza dokumentus, ka tas ir servitūta ceļš, bet kaimiņš pat nedomā atjaunot norakto ceļu, jo visu laiku atrod kādus dokumentus, kas mums netiek sniegti par servitūta ceļa pazušanu. Ogres dome kopā ar valsts policiju esot griezusies pie juristiem un zemes dienestiem, kur saņēmusi atbildi, ka tas ir servitūta ceļš, bet tālākā rīcība vairs nav saprotama, jo kaimiņš katru dienu ceļu rok dziļāk nost un ceļa seguma materiālu ved savā īpašumā. Vēlētos uzzināt, cik tas ir likumīgi un kādā instancē griezties pēc atbildes, jo pagaidām mēs braucam pa cita kaimiņa lauku, lai piekļūtu savam īpašumam. Vēlētos tiešām uzzināt, kur griezties, jo ziema nav aiz kalniem un pa lauku iebraukt un izbraukt nevarēs, un pagaidām kaimiņš neceļ pretenzijas, ka braucam pa viņa lauka teritoriju.

A
atbild:
04. septembrī, 2017
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Bramanis, zvērināts advokāts

Šajā gadījumā būtu jādara tikai un vienīgi viena lieta – jāceļ prasība tiesā pret kaimiņu par ceļa servitūta nodibināšanu "Ceļa servitūts" (Civillikuma 1156.–1161. pants) un nākamajām apakšnodaļām par servitūta nodibināšanas un izbeigšanas kārtību vai šajā gadījumā ceļa servitūta atstāšanu spēkā tajās robežās, kādas noteiktas ar pieejamiem dokumentiem.

Piekritīgā tiesu iestāde šajā gadījumā, visticamāk, pēc apraksta būs Ogres rajona tiesa.

Jāsagatavo visi dokumenti, kuri attiecas uz ceļa servitūtu atbilstoši Civilprocesa likuma B daļas “Tiesvedība pirmās instances tiesā” – Prasības tiesvedība, no 127. līdz 130. pantam – normām, un jānoformē prasības pieteikums.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas