E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32051
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Uzturlīdzekļu starpības piedzīšana

J
jautā:
12. martā, 2024
Linda

Labdien! Ar bērnu tēvu dzīvojam šķirti. Tēvs kādu laiku maksāja uzturlīdzekļus, taču nepietiekamā apmērā. Katru mēnesi maksāja 222 eiro par diviem bērniem (bērniem šobrīd ir 6 un 7 gadi). Tagad ir pārstājis maksāt pavisam. Plānoju pieprasīt uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda. Vai pastāv iespēja piedzīt arī starpību starp minimālo uzturlīdzekļu apmēru un faktisko, ko tēvs maksāja nepilnīgā apmērā kopš šķiršanās brīža? 

A
atbild:
11. aprīlī, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Dana Rone, zvērināta advokāte
Santa Galiņa
LV portāls

Vispirms norādām, ka uzturlīdzekļi no Uzturlīdzekļu garantiju fonda (UGF) tiek izmaksāti mazākā apmērā par valstī noteikto uzturlīdzekļu minimumu, kas jāmaksā vecākam. Plašāk par šo tēmu lasiet LV portāla publikācijā 

Ja bijusi noslēgta vienošanās par uzturlīdzekļu izmaksu, jūs varat celt tiesā prasību par parāda piedziņu, bet, ja vienošanās nav, tad piedzīt uzturlīdzekļus par iepriekšējo periodu nebūs iespējams, norāda zvērināta advokāte Dana Rone.  

Taču D. Rone iesaka jums vienlaikus gan celt prasību tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu no bērnu tēva, gan vērsties UGF.  

“UGF visdrīzāk ātrāk par tiesas spriedumu sāks izmaksāt valsts garantētos uzturlīdzekļus, un tad, kad tiktu iegūts arī tiesas spriedums par nepieciešamību otram vecākam maksāt vismaz minimālo uzturlīdzekļu apmēru, sāktu veidoties abu summu starpība, kuru vēlāk varētu piedzīt,” skaidro zvērināta advokāte. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas