E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32221
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Vai iespējams sadalīt zemi dvīņu mājas gadījumā

J
jautā:
02. aprīlī, 2024
Dainis

Labdien! Vēlētos saprast, vai iespējams sadalīt zemi dvīņu mājas gadījumā, ja ir kopīgs ūdens pieslēgums (ūdens pieslēguma lūka atrodas vienas puses teritorijā, bet kanalizācijas lūka otras puses teritorijā)? Dvīņu māja atrodas Rīgā, kopējā zemes platība > 1200 m2. Māja ir sadalīta dzīvokļos, katram dzīvoklim ir noteikta zemes domājamā daļa, kuru lieto. Koplietošanas līgumā, kas ir nostiprināts zemesgrāmatā, noteikts: katras puses īpašnieks atļauj otrai pusei piekļūt ūdens/kanalizācijas lūkai vajadzības gadījumā. noprotu, tad zemes platība atļauj zemes dalīšanu. Kā labāk rīkoties ar kopīgo ūdens pieslēgumu? Vai šādā gadījumā zemes nedalīšana ir labākais variants, jo abām pusēm ir apgrūtinājums, tāpēc vienalga jāsadarbojas? Vai arī zemesgrāmatā nostiprināta lietošanas kārtība ir labākais risinājums?

A
atbild:
11. aprīlī, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jēkabs Treijs, zvērināts advokāts

Jautājuma uzdevējam vispirms norādāms, ka pirmšķietami atbilstoši aprakstā minētajiem parametriem konkrētā zemes vienība ir sadalāma, ņemot vērā Rīgas teritorijas plānojumu (minimālā zemes platība ir 400 m2, dvīņu mājām 300 m2). Apstāklis, ka sadalāmo zemes vienību šķērso inženiertīkli, pats par sevi neliedz zemes vienību sadalīt.  

Par iespējamo zemes vienības sadali un procesa uzsākšanu jautājuma uzdevējam jāvēršas Rīgas valstspilsētas pašvaldības Pilsētas attīstības departamentā, aizpildot publiski pieejamu veidlapu iesniegumam par zemes ierīcības projekta izstrādi. Attiecīgi tiks pieņemts lēmums un izdoti konkrēti nosacījumi zemes sadalīšanai. To, vai minēto lēmumu izmantot un veikt sadalīšanu atbilstoši nosacījumiem, kopīpašnieki varēs lemt atbilstoši savām interesēm.  

Vai konkrētajā situācijā kopīpašnieku interesēm atbilstošākais ir turpināt kopīpašumu vai to izbeigt, uz šo jautājumu nav iespējams atbildēt, nenoskaidrojot visu kopīpašnieku intereses. Civillikuma izpratnē kopīpašums pats par sevi ir uzskatāms par īpašuma tiesību aprobežojumu, un nevienu kopīpašnieku nevar piespiest palikt kopīpašumā. 

Esošajā situācijā zemes vienības sadalīšanas rezultātā noteikti katram īpašniekam būtu paredzamas lietošanas tiesības ūdens pieslēguma un kanalizācijas lūkai, jo abi īpašnieki lietotu vienu un to pašu inženiertīklu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas