E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32211
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Par kādu platību jāaprēķina apsaimniekošanas maksa un kādu – apkures maksa

J
jautā:
01. aprīlī, 2024
Jānis

Labdien! Mājā, kuru apsaimnieko DzīKS, apsaimniekošanas maksa dzīvoklim ar lietderīgo platību 58 m2 un divām lodžijām ar kopējo platību 16 m2 (kam piemēro koeficientu 0,5) tiek noteikta par 58 m2 + 8 m2 = 64 m2, bet par 58 m2 aprēķina apkures maksu. Par kādu platību aprēķināt apsaimniekošanas maksu un izdevumus par apkuri, ja lodžijas pilnā platība tiek apvienota ar dzīvokļa lietderīgo platību 58 m2 un kopā veido 74 m2, bet kopīpašuma domājamā daļa nav mainīta (un vai tā ir jāmaina)?

A
atbild:
15. aprīlī, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Gundars Lācis, zvērināts advokāts

Šajos gadījumos apsaimniekošanas maksa tiek aprēķināta par dzīvokļa kopējo platību: dzīvojamo platību un lodžijas platību, tas ir, kopā par 74 kvadrātmetriem.

Savukārt par apkuri maksa ir jāaprēķina pēc dzīvokļu platības; lodžijas platība neietilpst apsildāmajā platībā. Ja dzīvokļa lodžijas ir likumīgi pārbūvētas, ievērojot Rīgas teritorijas plānojuma Teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumus (TIAN), kuru 20. pielikumā “Tipveida daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku lodžiju aizstiklošanas risinājumi” ir pieejamas sērijveida dzīvojamo ēku (103., 104., 119., 464., 467. un 602. sēriju) lodžiju aizstiklošanas arhitektoniskās skices ēku vienota vizuālā koptēla nodrošināšanai, tad par lodžiju platību apsaimniekotājs apkures maksai var piemērot koeficientu 0,5.

Ja lodžiju iestiklošana ir veikta patvaļīgi, neievērojot iepriekšminētos noteikumus, tad apsaimniekotājam būtu jāpiemēro pilna apkures maksa par aizstikloto lodžiju platību.

Kopīpašuma domājamā daļa, iespējams, būtu jāmaina tad, ja dzīvokļa pārbūves projekts ar lodžiju aizstiklošanu radītu dzīvoklī papildu apdzīvojamo platību, tas ir, ja pilsētas būvvalde un Valsts zemes dienests akceptētu šādu projektu un dzīvokļa inventarizācijas lietā lodžiju platība pēc pārbūves tiktu pievienota dzīvokļa dzīvojamajai platībai.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas