E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32293
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Vai kaimiņiem ir tiesības uz servitūta ceļu

J
jautā:
07. aprīlī, 2024
Zane

Labdien! Esmu dāvinājumā saņēmusi apbūves gabalu. Jautājums par servitūta ceļu. Zemesgrāmatā un kadastrā servitūta ceļš neuzrādās. Man ir viens no dokumentiem “Zemes vienības robežu, situācijas un apgrūtinājumu plāns”. Tajā ir rakstīts, ka 2006. gadā iepriekšējie īpašnieki bija vienojušies ar kaimiņu, ka pa manu zemi ies servitūta ceļš. Pa šiem gadiem nekas nav darīts ceļa izveidei un dokumentu sakārtošanai. Arī kadastrā un zemesgrāmatā servitūta ceļš nav iezīmēts (neuzrādās). Visus šos gadus kaimiņi ir braukājuši pa manu zemi, kur bija paredzējuši servitūta ceļu. Kaut gan viņiem ir piekļuve vajadzīgajai zemei, kadastrā uzrādās, ka ceļš (nu jau oficiāli iela) iet cauri viņu pagalmam. Tā kā plānoju mājas būvniecību, esmu uztaisījusi topogrāfiju, un arī tur manā īpašumā neuzrādās servitūta ceļš. Vai kaimiņi oficiāli var pieprasīt servitūtu agrākā plānojuma dēļ? Ja var, tad kam būtu jāsedz izmaksas, ja es šo ceļu neizmantotu? Iepriekš paldies par atbildi.

A
atbild:
15. aprīlī, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Imants Muižnieks, zvērināts advokāts, Dr. iur.

Civillikuma 1235. pants noteic, ka no servitūta izrietošā lietu tiesība ir nodibināta un spēkā abām pusēm, t. i., valdošā un kalpojošā nekustamā īpašuma īpašniekiem, tikai pēc servitūta ierakstīšanas zemesgrāmatās. Līdz tam laikam viņu starpā pastāv vienīgi personiska saistība, kuras ierakstīšanu zemesgrāmatās var tomēr prasīt katra puse, ja vien ir izpildīti visi citi servitūtam nepieciešamie noteikumi. Tātad, kamēr servitūts nav ierakstīts zemesgrāmatā un noteikts šīs tiesības saturs, īpašums šajā ziņā atzīstams par neaprobežotu.

Iepriekšējais plānojums nebūs galvenais arguments servitūta nodibināšanai, jo saskaņā ar tiesu praksi jāpastāv objektīvai nepieciešamībai pēc servitūta nodibināšanas (bez tā nodibināšanas īpašuma tiesība nav izlietojama) un jāpierāda, ka veids, kādā tas tiek nodibināts, ir iespējami saudzīgākais kalpojošā nekustamā īpašuma īpašniekam un vienlaikus atrisina valdošā nekustamā īpašuma pieejamības jautājumu.

Par izmaksām Civillikuma 1151. pants noteic: ja servitūta izlietošanai vajadzīgs uzturēt un izlabot kalpojošo lietu, tad tas jādara servitūta izlietotājam.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas