E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12545
Lasīšanai: 2 minūtes

Zemi īpašumā var iegūt Publiskas personas mantas atsavināšanas likuma kārtībā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. augustā, 2017
Daiga

Kā iegādāties zemi no pašvaldības, ja uz šo brīdi ir noslēgts nomas līgums? Papildus visam uz zemes gabala atrodas ēka, kas skaitās kā kopīpašums starp 6 dzīvokļiem. Vai zemi ir iespējams iegādāties bez izsoles?

A
atbild:
17. augustā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja zeme zem ēkām ir pašvaldības īpašumā, šo zemi īpašumā var iegūt Publiskas personas mantas atsavināšanas likumā noteiktajā kārtībā.

Likumā ir noteikts, ka atsevišķos gadījumos publiskas personas nekustamā īpašuma atsavināšanu var ierosināt arī šādas personas:

  • zemesgrāmatā ierakstītas ēkas (būves) īpašnieks vai visi kopīpašnieki, ja viņi vēlas nopirkt zemesgabalu, uz kura atrodas ēka (būve), vai zemesgabalu, uz kura atrodas ēka (būve), un zemes starpgabalu, kas pieguļ šai zemei;
  • zemesgrāmatā ierakstītas ēkas (būves) kopīpašnieks, ja viņš vēlas nopirkt tā zemesgabala domājamo daļu, uz kura atrodas ēka (būve), samērīgi savai ēkas (būves) daļai;
  • persona, kurai Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likumā noteiktajā kārtībā ir izbeigtas zemes lietošanas tiesības un ar kuru pašvaldība ir noslēgusi zemes nomas līgumu, ja šī persona vēlas nopirkt zemi, kas bijusi tās lietošanā un par ko ir noslēgts zemes nomas līgums.

Publiskai personai piederošu zemesgabalu, uz kura atrodas citai personai (kopīpašniekiem) piederošas ēkas (būves), var pārdot tikai zemesgrāmatā ierakstītas ēkas (būves) īpašniekam (visiem kopīpašniekiem proporcionāli viņu kopīpašuma daļām).

Ir pašvaldības, kuras pēc savas iniciatīvas aicina zemes nomniekus izpirkt zemi. Savā pašvaldībā ir jānoskaidro, kādas ir iespējas un nosacījumi nomātas zemes iegūšanai īpašumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas