E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32345
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Ar ūdensapgādi un kanalizācijas sistēmu saistīto jautājumu sakārtošana

J
jautā:
11. aprīlī, 2024
Anna

Labdien! Kurš ir atbildīgs par to, ka pašvaldība 30 gadu laikā kopš kolhozu likvidēšanas, kad ciematā bija centralizēts ūdensvads un kanalizācijas sistēma, nav sakārtojusi jautājumus par ūdeni un kanalizāciju, legalizējot tos savā īpašumā un uzņemoties par tiem atbildību? 

A
atbild:
12. aprīlī, 2024

Pašvaldību likuma 4. panta pirmā daļa nosaka pašvaldības autonomās funkcijas, kuru starpā ir arī organizēt iedzīvotājiem ūdenssaimniecības, gādāt par pašvaldības administratīvās teritorijas labiekārtošanu un sanitāro tīrību. Turklāt Pašvaldību likuma 4. panta trešajā un ceturtajā daļās noteikts, ka autonomo funkciju izpildi atbilstoši savai kompetencei organizē un par to atbild pašvaldība; un autonomo funkciju izpildi finansē no pašvaldības budžeta, ja likumā nav noteikts citādi. Ārējos normatīvajos aktos paredzētajos gadījumos un kārtībā atsevišķu autonomo funkciju īstenošanā un finansēšanā piedalās valsts. Pašvaldību likuma 10. panta pirmajā daļā ir noteikts, ka dome ir tiesīga izlemt ikvienu pašvaldības kompetences jautājumu.

Arī Ūdenssaimniecības pakalpojumu likuma 6. panta pirmajā daļa noteikts, ka vietējā pašvaldība organizē ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanu savā administratīvajā teritorijā. Vietējās pašvaldības dome nosaka pašvaldības iestādi, kas pašvaldības administratīvajā teritorijā sniedz sabiedriskos ūdenssaimniecības pakalpojumus un citus noteikta veida ūdenssaimniecības pakalpojumus, vai pilnvaro komersantu sniegt sabiedriskos ūdenssaimniecības pakalpojumus, noslēdzot ar to līgumu par sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanu visā pašvaldības administratīvajā teritorijā vai tās daļā.

 LV portāla publicētajā E-konsultācijā “Pašvaldībai pakalpojumi tiešā veidā nav jānodrošina” var atrast Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas šādu atbildi: “[..]pašvaldības atbildīgajām amatpersonām būtu jāveic konkrēti organizatoriski pasākumi, piemēram, publiskā iepirkuma rīkošana, koncesijas īstenošana (publiskā - privātā partnerība), pašvaldības iestādes, biedrības vai kapitālsabiedrības dibināšana vai arī jau esošas pašvaldības iestādes, kapitālsabiedrības funkciju papildināšana tādā veidā, lai gala rezultātā pašvaldības iedzīvotājiem būtu nodrošināta pieejamība konkrētam komunālajam pakalpojumam.”

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas