E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10610
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Bez naudas līdzekļiem tiesu izpildītājs un banka parādnieku neatstāj

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. oktobrī, 2016
vita

Labdien, man tāds jautājums. Tiesu izpildītājam ir tiesības uzlikt uz bankas -400€ par parādu piedziņu? Karte nav lietota un ienākumu nav, bet bankas kontā stāv -400€. Sanāk tā, ja man tagad ienāk nauda kontā 401€, tad man paliek tikai 1€. Kā rīkoties tādā situācijā? Tad brīnās, kāpēc nauda visa aploksnēs tiek maksāta daudziem cilvēkiem.

A
atbild:
26. oktobrī, 2016

Konta apķīlāšana ir viens no piespiedu izpildes līdzekļiem, kas norādīti Civilprocesa likuma 557. pantā pie saistību piespiedu izpildes procesa.

 Civilprocesa likuma 599. panta trešā daļa nosaka, ka, ja parādniekam ir noguldījums kredītiestādē, tiesu izpildītājs kredītiestādei dod rīkojumu noguldītos līdzekļus tiesu izpildītāja norādītajā piedzenamās summas un sprieduma izpildes izdevumu apmērā pārskaitīt tiesu izpildītāja depozīta kontā, ievērojot šā likuma 1. pielikuma 3. punktā noteikto ierobežojumu attiecībā uz parādnieku. Tiesu izpildītāja rīkojums bankai ir izpildāms nekavējoties. Visas darbības ar kontu veic banka, tai skaitā norādot kā Jūsu gadījumā, ja kontā nauda netiek ieskaitīta, ka piedzenamā summa no Jums ir 400 eiro.

Praksē klasiskajā gadījumā pie konta apķīlāšanas, ja tajā tiek ieskaitīti naudas līdzekļi, viena mēneša ietvaros parādniekam ir likumīga piekļuve naudas līdzekļiem 370 eiro apmērā, kas ir valstī noteiktā minimālā mēneša darba samaksa, ja vien piedziņa nav saistīta ar uzturlīdzekļiem, kompensācijām vai pārkāpumiem administratīvo pārkāpumu lietās - tad pieejama ½ no minimālās algas. Šos naudas līdzekļus parādnieks var skaidrā naudā vienu reizi mēnesī izņemt jebkurā savas bankas filiālē, uzrādot pasi vai identifikācijas karti.

Bez naudas līdzekļiem tiesu izpildītājs un banka parādnieku atstāt nevar un neatstāj.

Algas izmaksāšana aploksnē ir darba devēja izdarīts likumpārkāpums, un tas nekādi nav saistāms ar parādsaistībām, kuras ir radījusi persona, nekritiski vērtējot savas iespējas aizņemties.

Par parādnieka tiesībām un rīcībām parāda piedziņas procesā vairāk lasāms LV portāla skaidrojumā  “Parādnieka tiesības un pienākumi parāda piedziņas procesā”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas