SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
23. februārī, 2024
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Kreditēšana
5
5

Pārkreditēt hipotekāro kredītu būs vienkāršāk

Stājas spēkā 23.02.2024.

FOTO: Paula Čurkste, LETA.

23. februārī stājas spēkā grozījumi četros likumos, kas sniegs iespēju lētāk un vienkāršāk pārkreditēt hipotekāro kredītu.

Patlaban ir iespējams sākt interesēties par pārkreditēšanas iespējām, taču praksē to varēs īstenot, kad Ministru kabinets (MK) pieņems grozījumus noteikumos Nr. 691 “Noteikumi par patērētāja kreditēšanu”, kas noteiks hipotekārās pārkreditēšanas īstenošanas kārtību un termiņus, skaidro Ekonomikas ministrija (EM). MK noteikumu grozījumu projekts līdz 19. februārim bija nodots saskaņošanai starp institūcijām un MK varētu tikt pieņemts līdz 1. aprīlim.

Savukārt, ja hipotekārie kredīti izsniegti ar valsts garantiju bankas aizdevumam, tad nepieciešams gaidīt, līdz tiks pieņemti grozījumi noteikumos Nr. 95 “Noteikumi par valsts palīdzību dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai”. Tie nodoti starpinstitūciju saskaņošanai līdz 28. februārim un paredzēs: ja tiek veikta aizdevuma pārkreditēšana, garantija un atbalsta programmas “Balsts” subsīdija paliek spēkā atbilstoši sadarbības līguma nosacījumiem.

Kredīta izsniegšana nevar būt lielāka par 1%

Pārkreditēšana būs iespējama tikai hipotekāro kredītu ņēmējiem. Ar grozījumiem Patērētāju tiesību aizsardzības likums papildināts ar 8.5 pantu, kas noteic, ka hipotekārā pārkreditēšana ir patērētājam piešķirta kredīta, kura atmaksa nodrošināta ar nekustamā īpašuma hipotēku, vienkāršota pāreja no viena kredīta devēja pie cita pēc patērētāja pieprasījuma.

Jaunais regulējums paredz, ka esošais kreditors vairs nedrīkstēs piemērot kompensāciju par pārkreditāciju, kas pēc Ekonomikas ministrijas aplēsēm līdz šim bija vidēji 400–600 eiro, kā arī nebūs jāprasa esošā kredīta devēja piekrišana.

Iepriekšējam kredīta devējam būs pienākums sadarboties un nekavēt hipotekāro pārkreditēšanu, ja iegūstošā kredīta devēja piešķirtais hipotekārais kredīts sedz patērētāja atlikušās attiecīgā hipotekārā kredīta saistības pret iepriekšējo kredīta devēju.

Grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā arī noteic, ka hipotekārās pārkreditēšanas procesā maksa par jaunā hipotekārās kreditēšanas līguma noformēšanu vai kredīta izsniegšanu nevar būt lielāka par vienu procentu no jaunā hipotekārā kredīta summas. Tā nedrīkst būt lielāka arī par maksu, kādu iegūstošais kredīta devējs attiecīgajā brīdī piemēro jaunu ar pārkreditēšanu nesaistītu hipotekāro kredītu izsniegšanai.

Patērētājam būs tiesības sadalīt minēto maksu trijos maksājumos.

Pārkreditēšana neattieksies uz kredītiem ar fiksētajām likmēm, jo šādā gadījumā kompensācija noteikta Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvā 2014/17/ES (2014. gada 4. februāris) par patērētāju kredītlīgumiem saistībā ar mājokļa nekustamo īpašumu un ar ko groza Direktīvu 2008/48/EK un 2013/36/ES un Regulu (ES) Nr. 1093/2010.

Jāpiebilst, ka, pārfinansējot kredītu, tiek slēgts jauns līgums, tādējādi uz to vairs neattiecas citi grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas stājās spēkā 2024. gada 1. janvārī un paredz šogad kompensēt 30% no kredīta kopējiem procentu maksājumiem.

 

Plašāk par tēmu >>

Atceļ reklāmas ierobežojumus

Lai veicinātu konkurenci, ar grozījumiem Patērētāju tiesību aizsardzības likumā tiek atcelti reklāmas ierobežojumi hipotekārajiem kredītiem, kā arī kredītiem nekustamā īpašuma būvniecībai vai energoefektivitātes paaugstināšanai.

Tas nozīmē, ka hipotekārās kreditēšanas pakalpojumu sniedzēji turpmāk varēs reklamēt savus pakalpojumus un savstarpēji aktīvāk konkurēt, piedāvājot labākus risinājumus potenciālajiem hipotekāro kredītu ņēmējiem.

Groza vēl trīs likumus

Lai hipotekārā pārkreditēšana kļūtu vienkāršāka, pieņemti grozījumi vēl trijos likumos.

Grozījumi Kredītiestāžu likumā paredz iespēju kredīta devējam sniegt neizpaužamās ziņas citam kredīta devējam, ja šīs ziņas nepieciešamas hipotekārajai pārkreditēšanai. Minētā informācija nepieciešama, lai izteiktu piedāvājumu patērētājam.

Savukārt ar grozījumiem Apdrošināšanas līguma likumā paredzēta iespēja hipotekārās pārkreditēšanas gadījumā izbeigt esošo nekustamā īpašuma apdrošināšanas līgumu. Šādi grozījumi nepieciešami, lai nerastos papildu izmaksas.

Grozījumi Notariāta likumā paredz iespēju arī kapitālsabiedrībai, kura saņēmusi speciālo atļauju (licenci) patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai, iesniegt paziņojumu zvērinātam notāram par piekrišanu hipotēkas un ar to saistīto tiesību aprobežojumu grozīšanai vai cesijas nostiprināšanai Latvijas Zvērinātu notāru padomes tīmekļvietnē izveidotajā datu sniegšanas kanālā.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI