E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29982
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Klienta kredītspējas vērtējumam var izmantot daudzpusīgu informāciju

J
jautā:
22. jūlijā, 2023
Anna

Labdien! Studenta gados tika paņemti ātrie kredīti un patēriņa kredīts. Nenomaksājot parādus, tika piesaistīts tiesu izpildītājs, visi parādi neilgā laikposmā tika atdoti. Ir aizritējuši pieci gadi, ir stabila un ļoti laba oficiāla alga. Vai banka ir tiesīga atteikt, piemēram, hipotekārā kredīta noformēšanu? Pēc cik ilga laika kredītvēsture atjaunojas? Vai pēc jaunības kļūdām kredīti ir liegti līdz mūža galam? Paldies!

A
atbild:
28. jūlijā, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Izvērtējot klienta kredītvēsturi, tiek ņemta vērā kredītiestādes iekšējā informācija par personai izsniegtajiem kredītiem, to apmaksas vēsturi un dažādu reģistru – Latvijas Bankas kredītu reģistra, kredītinformācijas biroju un citu avotu – dati.

Kredītinformācijas biroju likums noteic, kāda informācija un no kādiem avotiem tiek apkopota un veido kredītvēsturi. Likumā noteikts, ka kredītinformācijas birojs ir tiesīgs katrai nozarei noteikt minimālo parāda summu, sākot no kuras ziņas par parādu var iekļaut kredītinformācijas biroja datubāzē.

Kredītinformācijas birojs ar parādiem saistītās ziņas glabā:

  • piecus gadus pēc parāda samaksas dienas vai pēc dienas, kad parāda saistība ir izbeigusies uz cita tiesiska pamata, vai pēc dienas, kad parāds cedēts vai citādi pārgājis personai, kas nav cits kredītinformācijas lietotājs, bet ne ilgāk kā 10 gadus pēc pirmās maksājuma kavējuma dienas;
  • 10 gadus pēc pirmās maksājuma kavējuma dienas, ja parādu nesamaksā.

Ziņas, ko var iegūt no publiskiem vai publiski pieejamiem reģistriem, kredītinformācijas birojs ir tiesīgs glabāt tik ilgi, cik tas ir nepieciešams kredītinformācijas apstrādes mērķiem, bet ne ilgāk par laiku, kamēr šīs ziņas ir pieejamas attiecīgajā reģistrā.

Kredītiestāžu klientiem sniegtajā informācijā ir atrodamas norādes, ka kredītvēsturi var sabojāt arī ilgstoši neapmaksāti regulāro pakalpojumu maksājumi (t. sk. komunālie izdevumi, rēķini par internetu vai elektroenerģiju utt.). Arī ātro kredītu izmantošana ietekmē klienta kredītvēsturi un samazina bankas uzticību, vērtējot klienta kredītspēju, jo, iespējams, norāda par prasmju trūkumu pārvaldīt savas finanses vai vieglprātīgu attieksmi pret saistībām – ātrā kredīta izmantošana ir izplatīts risinājums īstermiņa finanšu vajadzībām, tomēr sekas var būt izjūtamas ilgtermiņā.

Ministru kabineta noteikumu Nr. 327 “Noteikumi par kredītinformācijas biroja datubāzē iekļaujamām ziņām par maksājuma saistībām” 7. punktā ir noteikts, ka kredītinformācijas birojs ziņas par maksājumu saistībām un to izpildes gaitu dzēš 10 gadus pēc saistību pilnīgas izpildes, ja nav saņemts datu subjekta pieprasījums glabāt šos datus ilgāk.

Plašāk par tēmu LV portāla skaidrojumos: “Kredītvēsture un kā tā ietekmē spēju aizņemties” un “Kas ir kredītreitings un kā tas veidojas”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas