E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5761
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Uzturlīdzekļu parāda piedziņa no minimālās algas

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. novembrī, 2014
Anita

Labdien. Vēlējos noskaidrot, cik procenti tiks atvilkti no manas algas par alimentu parādu? Strādāšu par minimālo algu un apgādībā ir divgadīgs bērns. Bērna tēvs nestrādā.

A
atbild:
05. decembrī, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Cik lielus ieturējumus atļauts veikt no parādnieka darba samaksas un tai pielīdzināmajiem maksājumiem, noteic Civilprocesa likuma 594.panta pirmā daļa.

Uzturlīdzekļu piedziņas lietas nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā Civilprocesa likumā ir īpaši izdalītas. Atšķirībā no pārējiem piedziņas veidiem, kuros ieturējuma apmērs noteikts procentuālā izteiksmē, uzturlīdzekļu piedziņas nepilngadīgu bērnu uzturam lietās noteikta tikai darba samaksas daļa, kas saglabājama uzturlīdzekļu parādniekam - 50% no minimālās mēneša darba algas, vienlaikus saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā

No 2014.gada 1.janvāra minimālā mēnešalga ir 320 eiro, bet valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts – 64,03 eiro. Tātad, ja parādu piedziņa ir saistīta ar uzturlīdzekļu piedziņu  nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā, parādniekam saglabājamā summa ir 165 eiro. Ja apgādībā ir viens nepilngadīgs bērns, papildus minētajai summai klāt nāk 64,03 eiro.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas