E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6318
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene

Uzturlīdzekļu parādam nav noilguma

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
31. janvārī, 2015
Mazais

Ja vīrietim ir jāmaksā alimenti, bet viņam būs vēl viens bērns no citas sievietes, vai viņš var strādāt oficiālā darbā un vai var būt kādi ienākumi, lai valsts neatņemtu?

A
atbild:
09. februārī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Civillikuma 179.pantā noteiktais abu vecāku pienākums gādāt par bērna uzturēšanu neizbeidzas, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem. Ja vīrietim ir vairāki bērni, viņam jānodrošina katram savam bērnam vismaz valstī noteiktais minimālais uzturlīdzekļu apmērs neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa.

Par minimālo uzturlīdzekļu apmēru lasiet LV portāla skaidrojumā “Alimenti jeb uzturlīdzekļi 2015.gadā – lielāks apmērs un parādnieku publiskošana”.

Ja uzturlīdzekļus piedzīs tiesas ceļā un vīrietis izvairīsies tos maksāt, kā arī slēps savus patiesos ienākumus, uzturlīdzekļus viņa vietā izmaksās valsts un krāsies parāds, kuram nav noilguma. Lai atgūtu no valsts izmaksātos uzturlīdzekļus un likumiskos procentus, piedziņa tiek vērsta uz jebkuru parādnieka kustamo un nekustamo īpašumu un ienākumiem visas dzīves garumā - tai skaitā no darba samaksas, stipendijām, pabalstiem, mantojuma un pensijas, ko viņš sāks saņemt vecumdienās. 

Lai nepadarītu savu dzīvi pilnīgi atkarīgu no parādu piedzinējiem, iespējams, daudz izdevīgāk ir godprātīgi uzņemties likumā noteikto katra vecāka pienākumu nodrošināt uzturlīdzekļus savam bērnam, tādā veidā ietaupīt līdzekļus, kas tiktu maksāti vēl par tiesas izdevumiem, parādu procentiem un tiesu izpildītāju darbu. 

Vairāk lasiet e-konsultācijā “Uzturlīdzekļu parāda piedziņa”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 187 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas