E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5718
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Ģimene

Uzturlīdzekļu izmaksa no UGF

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. novembrī, 2014
AIja

Sveiki! Mans jautājums ir par uzturlīdzekļu piedziņu. Mums ir noslēgusies tiesa par uzturlīdzekļu piedziņu, kā rezultātā tos maksās UGF. Tik tālu es saprotu, taču es nesaprotu, vai netiks atmaksāts tas parāds uzturlīdzekļiem no prasības iesniegšanas? Jo tiesa mums ilga 10 mēnešus un maksāt tikai sāks tagad valsts noteikto. Vai man vēl ir kaut kur jāgriežas vai arī tas ir viss un par aizgājušo gadu, kamēr gāja tiesa, mums neatmaksās? Es biju domājusi, ka man samaksās arī par to laika periodu, kamēr gaidījām, taču izrādās, ka ne. Palīdziet man to saprast, jo es šajā jomā neko īsti nesaprotu, ko un kā tālāk darīt. Paldies jau iepriekš.

A
atbild:
02. decembrī, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Ja uzturlīdzekļu parādnieks tiesas lēmumu labprātīgi nepilda, jālūdz tiesu izsniegt izpildrakstu, ar kuru tālāk jāvēršas pie zvērināta tiesu izpildītāja – amatpersonas, kas tiesas nolēmumu izpilda piespiedu kārtā. 

Uzturlīdzekļu piedziņu par labu piedzinējam (Jums) zvērināts tiesu izpildītājs uzsāk ar datumu, kādu tiesa ir noteikusi nolēmumā par uzturlīdzekļu piedziņu. Parasti tā ir diena, kad prasītājs iesniedzis prasību tiesā. Tas precīzi norādīts tiesas sprieduma rezolutīvajā daļā. 

Sākotnēji tiesu izpildītājs aicina atbildētāju spriedumu izpildīt labprātīgi. Ja tas netiek darīts, tiesu izpildītājs pārbauda parādnieka finansiālo stāvokli un uzsāk piespiedu izpildes procesu. Parādu piedzīt var no parādnieka ienākumiem, kustamā un nekustamā īpašuma. Ja tiesu izpildītājs konstatēs, ka piedziņa nav iespējama, piemēram, parādniekam nav ienākumu vai īpašuma, Jums ir tiesības vērsties Uzturlīdzekļu garantiju fonda (UGF) administrācijā ar lūgumu izmaksāt uzturlīdzekļus no fonda. 

Saskaņā ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 8.panta septīto daļu iesniedzējam izmaksājamo uzturlīdzekļu apmēru no fonda aprēķina, skaitot no dienas, kad tiek iesniegts iesniegums UGF administrācijai par uzturlīdzekļu izmaksu. UGF uzdevums nav izmaksāt  bezatbildīgu vecāku uzkrājušos parādus savu bērnu uzturam.  

Ja uzturlīdzekļus sāk izmaksāt UGF, parādniekam krājas uzturlīdzekļu parāds ne tikai pret piedzinēju, bet arī pret valsti. Šādam parādam nav noilguma. Lai atgūtu no UGF izmaksātos uzturlīdzekļus un likumiskos procentus, piedziņa tiek vērsta uz jebkuru parādnieka kustamo un nekustamo īpašumu un ienākumiem visas dzīves garumā - tai skaitā no darba samaksas, stipendijām, pabalstiem, mantojuma un pensijas, ko viņš sāks saņemt vecumdienās. 

Jautājums ir, kas notiek ar uzturlīdzekļu parādu, kas izveidojies līdz brīdim, no kura uzturlīdzekļu izmaksu sāk veikt  UGF administrācija. Teorētiski šis parāds nekur nepazūd, taču neviens parādnieka vietā uzkrājušos parādu nemaksās, un šo starpību Jūsu labā piedzen tiesu izpildītājs no paša parādnieka, tiklīdz tas ir iespējams.  

Sīkāk par nepieciešamajiem dokumentiem un uzturlīdzekļu izmaksas kārtību no UGF izklāstīts e-konsultācijās: „Uzturlīdzekļus izmaksā par iepriekšējo mēnesi” un „Ja uzturlīdzekļus nevar piedzīt, jāvēršas UGF”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas