E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32177
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai tiesu izpildītājs ieturēs pārmaksāto nodokļu atmaksu

J
jautā:
21. martā, 2024
Artiks

Martā esmu palicis bez darba, jo darba devējs iesaldēja objektu, bet aprīlī ir pieteikts darbs citā firmā. Ja mani vienīgie ienākumi šomēnes ir pārmaksātie nodokļi, vai zvērinātam tiesu izpildītājam ir tiesības ieturēt visu VID aprēķināto summu? ZTI var redzēt, vai es strādāju un cik lieli ir mani darba ienākumi. 

A
atbild:
26. martā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jums ir nepatiesa informācija par tiesu izpildītāju informētību attiecībā uz parādnieka ienākumiem un to apmēru. Tiesu izpildītājs redz parādnieka nodarbinātības statusu, taču neredz personas ienākumus viņas bankas kontā un neveic darbības, ieturot naudas summas.   

No kādiem parādnieka ienākumiem veikt ieturējumu, neizlemj tiesu izpildītājs, to nosaka kreditors, kad vēršas pie tiesu izpildītāja ar tiesas nolēmumu par parāda piespiedu piedziņu. Atbilstoši kreditora prasībai tiesu izpildītājs iesniedz darba devējam, bankai/bankām, kurās parādniekam ir konti, rīkojumu par ieturējumu veikšanu līdz pilnai parādsaistību dzēšanai. Šādu kārtību regulē Civilprocesa likums. 

Tātad tas, vai no jūsu konta tiks ieturēti VID aprēķinātie pārmaksātie nodokļi, jums būtu jānoskaidro, pēc iespējas ātrāk vēršoties pie sava tiesu izpildītāja. Ja kreditors ir noteicis veikt ieturējumus ne tikai no parādnieka darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem, bet arī no citiem parādnieka ienākumiem (tostarp pārmaksātajiem nodokļiem), banka veiks ieturējumu, pārskaitot naudu tiesu izpildītāja depozīta kontā Valsts kasē. 

Papildus jāatgādina, ka uzturēt kontaktu ar tiesu izpildītāju parādsaistību piedziņas laikā ir Civilprocesa likumā noteiktais personas pienākums un vienlaikus arī tiesības.  

Tiesu izpildītāji komunicē ar parādniekiem un sniedz atbildes uz viņu jautājumiem gan telefoniski, gan e-pastā, gan savos birojos. Veidot korektu saziņu ar tiesu izpildītāju ir parādnieka iespēja risināt parādu piedziņu iespējami labvēlīgi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas