E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32330
Lasīšanai: 2 minūtes

Parādu piedziņa neliedz slēgt īres līgumu

J
jautā:
09. aprīlī, 2024
Vita

Labdien! Ik mēnesi visi līdzekļi, kas pārsniedz minimālo algu, tiek automātiski novirzīti parādsaistību dzēšanai (ir aktīva lieta pie ZTI). Šobrīd ir nepieciešams meklēt  jaunu dzīvesvietu, līdz ar to rodas bažas, vai parādniekam ar aktīvu tiesvedību pie ZTI un plānoto pilnīgu parāda apmaksu ne ātrāk kā tuvāko 3 gadu laikā ir iespējams slēgt īres līgumu. Respektīvi, vai parādu piedziņas process var ietekmēt to, vai varēšu īrēt dzīvokli? Otrs scenārijs ir tāds, ka paziņa piedāvā īri ar izpirkuma tiesībām, bet vai es kā parādnieks to varu? Vai tam nav piemērots liegums, kā arī vai jebkurā scenārijā potenciālais izīrētājs var uzzināt, ka esmu parādnieks? Iespējas apzinos, bet arī no minimālās algas var veikt īres un komunālos maksājumus, un jādzīvo kaut kur ir jebkurā gadījumā, tāpēc novērtēšu atbildi par to, kā tas izskatās no juridiskās puses. 

A
atbild:
16. aprīlī, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Parādu piedziņai  nav nekādu saistību ar dzīvojamo telpu īres līguma noslēgšanu. Likums neliedz parādniekam slēgt darījumus, tostarp īres līgumus. Slēdzot īres līgumu, jums nav pienākuma informēt izīrētāju par parādu piedziņu.  

Tāpat jums nav pamata uztraukties arī situācijā, ja slēgsiet līgumu par īri ar izpirkuma tiesībām, jo īrētais īpašums līdz ar līguma noslēgšanu netiks nostiprināts zemesgrāmatā uz jūsu vārda, kamēr nebūs izmaksāta visa līgumā nolīgtā summa. Tiesu izpildītājs nevar vērst piedziņu uz parādniekam nepiederošu mantu. Vairāk par īri ar izpirkuma tiesībām lasiet šajā LV portāla skaidrojumā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas