E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32155
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1
1
1

Kooperatīvajai sabiedrībai nav tiesību parāda dzēšanas nolūkā pārdot citai personai piederošu īpašumu

J
jautā:
20. martā, 2024
Arturs Gridčins

Vai kooperatīvam ir tiesības pārdot īpašnieka dzīvokli, ja pēdējais tur nedzīvo un viņam ir lieli parādi? 

A
atbild:
21. martā, 2024
Pauls Vasks
jurists

Saskaņā ar Kooperatīvo sabiedrību likuma 1. pantu kooperatīvās sabiedrības ir brīvprātīgas personu apvienības, kuru nolūks ir veicināt biedru kopīgo ekonomisko interešu efektīvu īstenošanu. Praksē kooperatīvās sabiedrības visbiežāk tiek dibinātas sabiedrības biedru īpašumā esošo īpašumu (garāžu un citu būvju) apsaimniekošanai. T. i., kooperatīvā sabiedrība tiek nodibināta kā tiesību subjekts, kas pārvalda attiecīgo nekustamo īpašumu, piemēram, organizē teritorijas uzkopšanu un apsargāšanu, slēdz līgumus ar pakalpojumu sniedzējiem u. tml. 

Atbilstoši Kooperatīvo sabiedrību likumam kooperatīvās sabiedrības darbības izmaksas finansē biedri. Biedriem ir pienākums veikt ieguldījumus sabiedrības pamatkapitālā un veikt citus likumā un sabiedrības statūtos noteiktos biedra pienākumus, tostarp visus sabiedrības tiesiski piestādītos maksājumus. 

No jūsu jautājuma nav saprotams, vai persona, kurai, jūsuprāt, ir parādsaistības pret sabiedrību, ir vai nav kooperatīvās sabiedrības biedrs. Vienlaikus no jautājuma izriet, ka dzīvoklis atrodas konkrētās personas īpašumā. Tādējādi, atbildot uz jūsu jautājumu, jānorāda, ka, neatkarīgi no personas statusa un attiecībām ar sabiedrību, sabiedrībai nav tiesību pārdot citas personas īpašumā esošo dzīvokli, lai segtu personas parādsaistības pret sabiedrību. Ja persona atsakās veikt maksājumus vai nav atrodama, kooperatīvajai sabiedrībai ir jāvēršas ar prasību pret konkrēto personu tiesā, lūdzot piedzīt no personas attiecīgo parādu. Ja prasība tiks apmierināta, kā viens no sprieduma piespiedu izpildes līdzekļiem var būt piedziņas vēršana uz minēto dzīvokli.  

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas