E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32103
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Vide

Kā rīkoties, ja kaimiņš pastāvīgi trokšņo

J
jautā:
17. martā, 2024
Aigars

Labdien! Aptuveni pirms divām nedēļām kaimiņš, kas dzīvo aiz sienas, sāka skaļi uzvesties, parasti nakts laikā. Es ar viņu mēģināju runāt, bet pārsvarā tiku apsaukāts ar krievvalodīgiem izteicieniem, kaut gan sākumā viņš solījās būt klusāks. Kādu laiku troksni pacietu, bet man aizvakar tika veikta ausu operācija, līdz ar to saasinājās dzirde, troksnis kļuva vēl neciešamāks. 

Es izsaucu policiju, pirmajā naktī (aizvakar) atbrauca, parunāja ar viņu un teica, ka kaimiņš solījies netrokšņot. Tomēr nākamajā dienā kaimiņš sāka uzvesties vēl skaļāk un trokšņoja visu diennakti. Pēc policijas ieteikuma es vēlreiz ar viņu mēģināju runāt, bet tas ne pie kā nenoveda, tādēļ izsaucu policiju vēlreiz. Kad ieradās policija, kaimiņš izlikās, ka ir gulējis un vispār nesaprot, par ko ir runa, kādas problēmas, es kaut ko izdomāju utt. Policija pēc sarunas ar mums abiem man pateica: ja troksnis nav tik skaļš, ka pa visu kāpņutelpu rīb, tad viņi neko izdarīt nevar, likums netiek pārkāpts. Mums jārisina problēma savstarpēji. Pats kaimiņš un viņa māte nav īsti līdzsvaroti, un runāt ar viņiem nav lielas jēgas (kaut arī vairākas reizes mēģināju). Tagad dienu un nakti nepārtraukti dzirdu no viņu puses mūziku, skaļas sarunas (visdrīzāk no skaļa televizora) utt. Troksnis ir burtiski visu diennakti. Rodas sajūta, ka viņš tagad speciāli uzgriež skaļāk (it īpaši pa dienu), lai man ieriebtu, jo pēc policijas izsaukuma viņš zina, ka policija viņam neko neizdarīs. 

Es būtu ļoti pateicīgs par ieteikumiem, kā šādu situāciju atrisināt. Dzīvoklis ir personīgais, dzīvoju tajā ar ģimeni, tādēļ vienkārši doties citur nav variants. Visas trīs istabas arī ir aizņemtas, iet gulēt citur nesanāk, kādam ģimenes loceklim viņš jebkurā gadījumā traucēs. 

Papildu informācija par cilvēku, ar kuru ir problēmas. Pandēmijas laikā tas pats kaimiņš vienu nakti izdomāja iekaustīt savu māti. Sieviete pa visu māju kliedza pēc palīdzības, tika izsaukta policija, un tonakt viņi it kā nomierinājās. Nākamajā naktī atkal tas pats, šoreiz, kad mēs zvanījām policijai, mums pateica, ka viņi iepriekšējā naktī bija atbraukuši, bet pati māte nemaz nelaida iekšā un teica, ka viss tagad esot kārtībā. Kad es ar viņu pa dienu par to runāju, čalis teica, ka esot šizofrēniķis un viņš tagad nevarot dabūt zāles (kas varētu būt taisnība, jo dažus gadus pirms tam kaimiņi esot saukuši policiju par to, ka viņš naktī ārdās pa kāpņutelpu, un viņu aizveda uz attiecīgajām iestādēm). Tā nu pāris dienas pagāja, klausoties, kā viņi viens otru dauzīja, līdz nomierinājās. Ik pa laikam viņš kaut ko arī urbj sienās, varētu būt, ka ar tādu rīcību “sabojāja” sienas skaņas izolāciju un tādēļ pēkšņi kļuva tik dzirdams.

A
atbild:
08. aprīlī, 2024

Pieļaujamo trokšņu līmeni nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 16 “Trokšņa novērtēšanas un pārvaldības kārtība”, kuru 4. pielikumā “Trokšņa robežlielumi telpās” noteikti pieļaujamo trokšņu robežlielumi telpās.  

Nr. 
p. k. 

Telpas lietošanas funkcija 

Trokšņa robežlielumi telpās1

LAeq,T (dBA)

dienā no plkst. 7.00 
 līdz 19.00 
(LAeq, 07−19)

LAeq,T (dBA)

vakarā no plkst. 19.00 
līdz 23.00 
(LAeq, 19−23)

LAeq,T (dBA)
naktī no plkst. 23.00 
līdz 7.00 
(LAeq, 23−07)

3. 

Dzīvojamās telpas un guļamtelpas (tai skaitā bērnu iestādēs un sociālās aprūpes iestādēs)2

 35 

 35 

 30 

Ja regulāri atkārtojas jūsu aprakstītie fakti, tad jums būtu jāvēršas pašvaldības policijā ar rakstisku iesniegumu. Kad šādu gadījumu skaits būs daudzkārtējs un policijas ierosinātie administratīvie pārkāpuma protokoli liecinās par sistemātisku normatīvo aktu pārkāpumu, tad jums būs tiesības vērsties tiesā ar prasību par minēto personu īpašuma atsavināšanu un izlikšanu no dzīvojamajām telpām saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 14. panta trešo daļu: dzīvokļa īpašumu var atsavināt Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā, vienlaikus izliekot dzīvokļa īpašnieku, viņa ģimenes locekļus un citas dzīvokļa īpašumā iemitinātās personas, ja dzīvokļa īpašnieks, viņa ģimenes loceklis vai cita dzīvokļa īpašumā iemitinātā persona pārkāpj normatīvo aktu prasības, kas attiecas ar dzīvokļa īpašuma izmantošanu, tai skaitā sanitārās un ugunsdrošības normas, un tādējādi rada aizskārumu citu cilvēku drošībai un veselībai, apkārtējās vides kvalitātei. 

Piezīmes.

1 Trokšņa robežlielumi nodrošināmi normālā telpu ekspluatācijas režīmā, tas ir, telpās ar aizvērtiem logiem un durvīm (izņemot ražotāja iebūvētos ventilācijas kanālus), ieslēgtu piespiedu ventilāciju un gaisa kondicionēšanu, kā arī apgaismojumu, neņemot vērā telpu izmantošanas funkcionālo (fona) troksni, piemēram, atskaņoto mūziku, darbinieku un apmeklētāju sarunas.

Trokšņa rādītāja LAmax robežlielums naktī ir par 20 dBA lielāks nekā attiecīgais trokšņa rādītāja LAeq,T robežlielums naktī.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas